Rath nepotrestá ředitele středočeských škol za neúčast v anketě

Praha - Ředitelé zhruba šesti desítek středních a vyšších odborných škol, kteří nereagovali na krajskou anketu týkající se názvu středočeské univerzity, nebudou finančně potrestáni. Obdrží pouze písemné upozornění, že pokud by se tato situace příště opakovala, kraj by přistoupil k pracovněprávním opatřením. Podle hejtmana kraje Davida Ratha se ředitelé omluvili s tím, že nebyli v minulosti zvyklí komunikovat přímo s hejtmanem, ale odborem školství.

„Ředitelé našich škol si musejí zvyknout, že s nimi bude komunikovat i vedení kraje, nejen úředníci,“ prohlásil Rath. Předchozí vedení hejtmanství podle něj bylo v tomto ohledu zřejmě pasivní.

„Teď to bereme jako uzavřenou kapitolu. Čili žádné sankce v tuto chvíli nebudou vyvozeny pro ty, kteří neodpověděli. A protože chceme zdůraznit, že to byla důležitá věc a jedna z priorit kraje, tak těm, kteří odpověděli, rada přiznala mimořádnou odměnu ve výši 2000 korun,“ dodal Rath. Těm, kteří nesplnili zadání, přitom měl být podle původních informací na jeden měsíc o 2000 korun snížen osobní příplatek. Rath dnes ale řekl, že osobní ohodnocení „neposlušným“ ředitelům nebude kráceno.

Ředitelé neodpověděli na žádost, aby uspořádali mezi studenty 3. a 4. ročníků anketu o názvu, studijních oborech a zájmu o studiu na univerzitě, kterou chce kraj otevřít. Dopis poslal kraj v prosinci 107 ředitelům. Přišla však odpověď jen ze 44 škol. V anketě zvítězil název Královská univerzita střední Čechy.

Postihy ani odměny nejsou podle ODS možné

Bývalá náměstkyně pro školství a nynější šéfka kontrolního výboru Dagmar Nohýnková (ODS) postihy pro ředitele kritizovala. Namítla, že pokud šlo o požadavek nad rámec povinností ředitelů, nelze je podle zákoníku práce za nesplnění trestat. Pokud to ovšem bylo jednoznačné zadání úkolu, pak zase není na místě odměňovat jeho splnění.

Středočeští radní schválili návrh zákona, který má umožnit vznik univerzity, minulý týden. Rektorát univerzity má sídlit v Kutné Hoře, jednotlivé fakulty pak v některých bývalých okresních městech. Zákon musí ještě schválit parlament, Rath o jeho podpoře jedná s poslanci napříč politickým spektrem. Pod návrhem je podle hejtmana k dnešnímu dni už zhruba 30 podpisů, a to zástupců všech stran zastoupených ve sněmovně. „Máme tam podepsány poslance z ODS, ze Strany zelených, od lidovců, komunistů a hlavně ze sociální demokracie,“ dodal Rath.