Vedení ODS schválilo evropské kandidáty, dvojkou je Tošenovský

Praha - Výkonná rada ODS dnes schválila první desítku kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Dvojkou kandidátky se stal bývalý moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský, trojkou europoslanec Oldřich Vlasák. Za lídra kandidátky už v lednu vedení strany znovu vybralo Jana Zahradila. Volby do Evropského parlamentu proběhnou od 4. do 7. června 2009.

Do první desítky se dostalo všech sedm z devíti europoslanců ODS, kteří se rozhodli svá křesla obhajovat. Patří k nim Milan Cabrnoch, Ivo Strejček, Miroslav Ouzký, Hynek Fajmon a Jaroslav Zvěřina. Nováčky jsou šéf sekretariátu předsedy Senátu Edvard Kožušník, vedoucí projektu eStat.cz, a Andrea Češková, zastupitelka z Prahy 5. Další z bývalých hejtmanů Petr Zimmermann ve vnitrostranickém klání o místa v první desítce neuspěl. Nominované kandidáty ODS představí v úterý na tiskové konferenci v Kaiserštejnském paláci, která se bude konat hodinu po poledni.

Zbývající místa na kandidátce má obsadit politické grémium ODS do konce března, kdy bude pravděpodobně třeba kandidátky pro evropské volby oficiálně předložit. Na kampaň má nejsilnější vládní strana v plánu vyčlenit zhruba 40 milionů korun.

Volební lídry už mají všichni kromě zelených 

S výdaji o deset milionů korun nižšími počítá opoziční ČSSD, svou kandidátku si schválila už v prosinci. Novým volebním lídrem socialistů se po europoslanci Liboru Roučkovi stal Jiří Havel, vicepremiér pro ekonomiku v bývalé vládě předsedy strany Jiřího Paroubka. Volebním lídrem komunistů je naopak znovu Miloslav Ransdorf. Už od loňského dubna mají o svých kandidátech na europoslance jasno lidovci, které opět povede Zuzana Roithová. Bez volebního lídra jsou zatím z hlavní parlamentní pětice pouze zelení.

Počet českých zákonodárců v EP se po volbách sníží ze 24 na 22. Zahradil v lednu uvedl, že občanští demokraté by rádi dosáhli podobného zisku jako ve volbách posledních. V nynějších podmínkách by to podle něj odpovídalo zisku sedmi či osmi poslaneckých mandátů.

ČSSD, která zvítězila v podzimních krajských a senátních volbách, je odhodlána vyhrát i evropské volby. S ohledem na průzkumy bude pravděpodobně úspěšnější než před pěti lety, kdy v Evropském parlamentu získala jen dvě křesla. Předseda strany Paroubek by za úspěch považoval zisk osmi až deseti křesel.

Jiří Havel
Zdroj: ČT24