Česko zasáhla vichřice Quinten; počasí trápí celou Evropu

Plzeň - Západ Česka zasáhl silný vítr, intenzivní déšť se sněhem a sněžení. Na Plzeňsku vichřice Quinten vyvracela stromy, odpoledne hasiči vyjeli k více než dvěma desítkám případů. Meteorologové vydali výstrahu kvůli tvorbě sněhových jazyků a to hlavně na Vysočině a na horách. Výstraha platí až do středečního večera. Počasí komplikuje situaci řidičům po celé republice. Nejen Česko se ale potýká s počasím. Vichřice, lijáky nebo sněhové vánice zasáhly široký pás v evropských zemí od Anglie přes Francii až po Německo.

Silný a nárazový vítr na Plzeňsku vyvracel stromy a ničil elektrická vedení. Odpoledne vyjeli hasiči k několika desítkám případů popadaných stromů. Nehorší situace byla zatím v Plzni. Jeden ze stromů tam poničil potrubí, druhý padl na zaparkovaný automobil a další poškodil troleje tak, že doprava na trati byla přerušena.

Přes stovku poruch na rozvodech vysokého napětí a v sítích nízkého napětí dosud řešili také západočeští energetici. Uvedla to mluvčí hasičů Alena Marešová a Martin Sobotka, mluvčí skupiny ČEZ pro západní Čechy. „Množství poruch je ale nesrovnatelně nižší než při orkánu Kyrill a vichřici Emmě,“ uvedl Sobotka.

K 15:45, kdy měl vítr dosáhnout maximální rychlosti, neměli energetici žádný výpadek v síti velmi vysokého napětí, řešili čtyři poruchy na rozvodech vysokého napětí a zhruba stovku v sítích nízkého napětí. „Máme posílené služby a v terénu na odstranění poruch pracuje maximum čet. Maximální nasazení platí i pro call-centrum, jež ale zatím nezaznamenalo znatelný nárůst počtu hovorů,“ uvedl. V terénu je podle něj nyní hodně „načatých“ vedení, která zatím proud vedou, ale vítr narušil jejich stabilitu.

Moravu postihlo husté sněžení

Jižní Moravu také postihlo husté sněžení. Na nejvýše položených místech regionu napadlo až deset centimetrů sněhu. Všechny silnice byly odpoledne sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Sníh sice podle policie nezpůsobil nárůst nehodovosti, vedení Jihomoravského kraje ale vyzvalo řidiče, aby ve středu nevyjížděli.

Na většině hlavních tahů v centru Brna jsou dopravní zácpy, největší potíže zaznamenala městská hromadná doprava. „Stojí skoro celé Brno. Provoz brzdí velké množství nehod, ať už s vozidly MHD, nebo tím, že sražená auta blokují koleje,“ uvedla vpodvečer mluvčí brněnského dopravního podniku Hana Pohanová.

Silné sněžení zkomplikovalo dopravu ve Zlínském kraji. Ve Zlíně odpoledne kvůli zasněženým a namrzajícím silnicím byl výrazně omezen provoz městské hromadné dopravy. Podle informací silničářů sněží v Beskydech a dalších částech vsetínského okresu, sněhové přeháňky ale dopravu komplikují i ve Zlíně nebo v okolí Uherského Brodu. Místy silničáři varují i před nárazovým větrem.

Počasí trápí Evropu - Anglie se bojí povodní

S drsným počasím se ale potýká téměř celá Evropa. Do Británie dnešní bouře přinesla prudké lijáky, poryvy větru a do některých regionů další sníh. Na některých místech napršelo za 24 hodin tolik, jako je průměr za celý únor. Řada dálnic a silnic byla zaplavena vodou.

Letiště v Bristolu bylo přechodně uzavřeno, vlaky ve střední Anglii měly značná zpoždění. Meteorologové varují před dalšími záplavami. Majitelé domů v nižších polohách staví u vchodů hráze z pytlů s pískem. Ve střední Anglii a na východě Walesu sněžilo. Nejméně 3000 domácností se zde ocitlo bez elektřiny.  

Francie: 608 tisíc domácností bez proudu

Ve Francii dosahoval vítr u pobřeží rychlosti až 140 kilometrů za hodinu, ve vnitrozemí pak až 120 kilometrů. Jde o druhou silnou bouři, která zasáhla Francii během tří týdnů. Úřady přijaly mimořádná bezpečnostní opatření a zastavily veškerý letecký provoz kolem Paříže. Jen společnost Air France zrušila 200 letů.

Elektrikáři v jihozápadních departementech stále odstraňují škody po první ničivé bouři, která nechala bez proudu 608 tisíc domácností. Nejhůře postižené jsou oblasti kolem měst Nantes na západě země a Orléans ve střední Francii.

Německo má problémy s dopravou

Zimní počasí se vrátilo také do Německa, kde sníh dnes ráno způsobil řadu dopravních nehod a zkomplikoval i další druhy dopravy. V Bádensku vichr strhl cyklistku pod auto jedoucí v protisměru, žena utrpěla vážná zranění. Největší problémy měli řidiči v Hesensku, kde sníh rychle zasypal dálnice. Na dálnici A7 se převrátily tři kamiony, které zablokovaly provoz.