Muž rodině namluvil, že ho v Dominikánské republice unesli, získal tak 700 tisíc

Ostrava - Z Ostravy až do Dominikánské republiky zavedl severomoravské kriminalisty kuriózní případ 46letého podvodníka. Ostravští policisté nejméně rok vyšetřovali případ muže, který fingoval svůj únos a nemoc syna. Z rodiny a známých vytáhl milion korun. I přesto ale muž zřejmě před soud kvůli podvodu nepůjde.

Muž z Ostravy-Poruby odjel v červnu 2007 do Dominikánské republiky, aby zde našel společnice pro luxusní noční kluby v Praze. Firma mu na to dokonce poskytla 300 tisíc korun. Když mu peníze došly, chtěl vymámit další. Jednatelka společnosti si ale myslela, že má výtečník kontakty s mafií a chce se v Dominikánské republice oženit, žádné finance mu proto neposlala.

Muž se tedy obrátil na rodinu, vymyslel si, že se mu v zahraničí narodil nemocný syn a potřebuje peníze na operaci. Poslal dokonce fotografii dítěte v inkubátoru.

Otci potom namluvil, že jej neznámí útočníci unesli a on potřebuje peníze na výkupné. Do Česka posílal fotografie, na kterých měl být údajný úkryt únosců, nebo obrázky, na kterých je v zajetí a má fingované šrámy. Důvěřivý otec podvodníkovi proto poslal celkem 700 tisíc korun. Podle kriminalistů dokonce prodal drahé auto a nějaký majetek.

Syn se mu ale dlouho neozýval, v dubnu 2008 proto po něm policie vyhlásila celostátní pátrání ve spolupráci s Interpolem. Nyní policie výtečníka našla, za podvod ale zřejmě před soud nepůjde, neboť otec ani firma proti němu nechtějí vznést žalobu.

Ostravská policie uzavřela případ údajného únosu s tím, že nejde o podezření ze spáchání trestného činu zbavení osobní svobody ani braní rukojmí. Policejní komisař věc odložil. Policie muže bude vyšetřovat jen kvůli tomu, že zanedbal vyživovací povinnost vůči své dceři.

  • Dítě v inkubátoru autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/683/68222.jpg
  • Podvodník finguje šrámy z únosu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/683/68221.jpg