Mečl bude šéfovat vrchnímu státnímu zastupitelství do ledna 2012

Praha – Náměstek nejvyššího státního zástupce Stanislav Mečl ode dneška povede Vrchní státní zastupitelství v Praze. Funkci na dočasnou dobu přebírá po Vlastimilu Rampulovi, kterého ministr Jiří Pospíšil v polovině října s konečnou platností odvolal. Mečl je pověřen funkcí pouze dočasně do 31. ledna 2012 kvůli tomu, že Rampula se bude proti svému odvolání soudně bránit. Mečla do funkce navrhl šéf žalobců Pavel Zeman.

„Chci, aby pan doktor Mečl začal tam, kde byla zjištěna pochybení v činnosti bývalého vedení, to znamená, aby se začal zabývat stíháním zvlášť závažných hospodářských a finančních trestných činů,“ uvedl dnes na brífinku Zeman. Dodal, že je jmenován dočasně do konce ledna, a že se tato doba může zkrátit nebo prodloužit. Neplatí, jak bylo původně uvedeno, že v okamžiku, kdy důvody pro dočasné pověření pominou, navrhne Mečla vrchním státním zástupcem natrvalo.

Mečl považuje za své priority šetření závažných kauz i zlepšení komunikace s policejními orgány a veřejností. „Rád bych přispěl ke změně určité filozofie v nahlížení na práci státního zastupitelství. Byl bych rád, kdybychom se oprostili od pouhého vykazování statistických dat, tedy kolik jakých obžalob bylo podáno,“ uvedl Mečl na tiskové konferenci. Nyní bude mít pod sebou přes 60 státních zástupců, šest krajských státních zastupitelství a další státní zastupitelství okresní.

Peake: Dočasné pověření není možné

Místopředsedkyně vlády Karolína Peake ale s dočasným pověřením Mečla nesouhlasí. Podle ní nemá tento krok ministra Pospíšila oporu v zákoně, který podle ní nezná institut pověření či dočasného pověření vedením. Naopak Zeman to považuje za rozumné řešení. „Odmítám vměšování politiků do otázek, které jsou v podstatě právní,“ reagoval na její slova Zeman. Institut dočasného pověření byl podle něj již několikrát v minulosti použit - například i bývalou nejvyšší žalobkyni Renatu Veseckou vláda po odchodu Marie Benešové na čas funkcí pouze pověřila. 

Rampula podal správní žalobu a tvrdí, že jeho odvolání bylo nezákonné, opírá se prý o věcně nesprávné argumenty a nesprávné právní hodnocení. Zároveň žádá, aby soud odložil účinnost jeho odvolání do doby, než o žalobě rozhodne. Mečl doposud zastával na Nejvyšším státním zastupitelství (NSZ) post náměstka pro oblast legislativně-analytických a netrestních agend, vnitřní správy a kabinetu.