Chomutovští požadují v petici odstoupení celého vedení města

Chomutov - Radnice v Chomutově dnes obdržela petici s šesti tisíci podpisy. Nespokojení obyvatelé v ní požadují, aby všichni lidé ve vedení města odstoupili z funkcí. Za iniciativou stojí hnutí Nespokojení občané, které v minulosti ve městě pořádalo i řadu demonstrací. Jedním z důvodů jsou například spory kolem Kamencového jezera, které podle hnutí radnice nevýhodně pronajala. Radní ale odstoupit nechtějí.

Unikátní jezero získala na padesát let do pronájmu firma CV Relax, v jejímž čele stojí chomutovský zastupitel za ODS Zdeněk Fojtík. Kritici zpochybňují nejen výběrové řízení, které proběhlo mezi vánočními svátky, ale i délku pronájmu a jeho cenu. Firma získala koupaliště, kemp a hotel za pouhých 250 tisíc korun ročně. Vedení radnice se ale brání a k odstoupení nevidí důvod. „Správa sportovních zařízení provedla toto výběrové řízení zcela a úplně v souladu se zákonem,“ řekla ČT náměstkyně primátorky Chomutova Marie Štáfková (ČSSD). Pronájem jezera prošetřovala loni i policie, kvůli podezření z porušování povinností při správě cizího majetku, nikoho ale neobvinila.

Právník a ekonom Václav Sládek se podle svých slov s takto dlouhým podnájmem profesně ještě nesetkal. Nespokojeným obyvatelům už proto došla trpělivost a rozhodli se zakročit. Radní si podle nich v případě pronájmu jezera vytvořili soukromou kampeličku, ze které chtějí mít několik let jistý zisk. „Samozřejmě nepředpokládáme, že by urychleně odcházeli ze svých míst, ale předpokládáme, že se alespoň hluboce zamyslí nad tím, co konají,“ dodal Marie Kindermannová z hnutí Nespokojení občané.

Kolem chomutovské radnice se ale točí sporů mnohem víc. Laickou i odbornou veřejnost už dříve pobouřilo například odvolání bývalého šéfa Podkrušnohorského zooparku a poslance zelených Přemysla Rabase. I hospodaření zooparku prošetřovala policie, obvinění ale nepadla. Kritiku si vysloužil i prodej pozemků v centru města.

Kamencové jezero
Zdroj: ČT24