Pardubický kraj mění vedoucího svého zastoupení v Bruselu

Pardubice - Dosavadní vedoucí zastoupení Pardubického kraje při Evropské unii Radek Václavík končí ve své funkci. Podle hejtmana Radko Martínka jsou jedním z hlavních důvodů úspory. Václavík byl v Bruselu i se svou rodinou, u jeho nástupce už se podle Martínka rodinní příslušníci nepředpokládají. Nové vedení kraje od nového zástupce požaduje i změnu v systému práce. Na pozici už kraj vyhlásil výběrové řízení.

„Je to vskutku nestandardní rozhodnutí, ale s tím já nic nenadělám, musím to brát jako fakt, se kterým jsem smířený,“ reagoval na krok kraje Václavík. Na kancelář i pobyt svého zástupce v Bruselu vyčlenil Pardubický kraj v loňském roce tři a půl milionu korun. „Z toho dvě stě čtyřicet tisíc jde na pronájem kanceláře, celkové náklady spotřebované za rok 2008 byly dva miliony sedm set,“ upřesnila vedoucí kanceláře hejtmana Irena Lněničková.

Václavík: Při současném kurzu koruny k euru bude obtížné šetřit

Podle hejtmana Martínka šetří kraj všude a výjimkou není ani post zástupce v Bruselu. Vedoucí kanceláře byl zároveň asistentem náměstka hejtmana Romana Línka, který jako člen výboru regionů jezdí do Bruselu na pracovní jednání. „Žádné zbytečné vynakládání peněz neproběhlo. Pokud se ale dá pořídit stejná muzika za méně peněz, je legitimní o tom uvažovat,“ řekl ČT Línek. Václavík se ale domnívá, že například při současném kurzu koruny vůči euru bude velmi obtížné další prostředky ušetřit.

Václavíkova nástupce čekají i změny v systému práce. Kromě bližší spolupráce zejména s Evropskou komisí se má zaměřit na evropské fondy, ale také na hledání prostředků mimo ně.