Většina poslanců počítá s tím, že Lisabon bude ve středu schválen

Praha - Poslanci dnes jednali o Lisabonské smlouvě tři hodiny. U pultu se sice vystřídala řada řečníků, zatím ale bez výsledku. Úderem deváté předsedající Miloslav Vlček schůzi přerušil a pokračování se přesouvá na středeční devátou hodinu ranní. Zatím se situace jeví tak, že poslanci ODS nechají Lisabonskou smlouvu sněmovnou projít. S tímto výsledkem by byla spokojená i poslankyně se Strany zelených Kateřina Jacques nebo například Jan Hamáček z ČSSD. Naopak občanská demokratka Alena Páralová hrozí vystoupením z ODS, pokud se tak stane a Lisabon poté schválí i Senát.

Na otázku, zda ve středu sněmovna Lisabonskou smlouvu schválí, Kateřina Jacques odpověděla: „V tuto chvíli není vhodné se sázet, protože už bychom bývali několik těch sázek prohráli. Já jsem si byla dnes jistá tím, že vezmeme rozum do hrsti, zastavíme to rozjeté perpetuum mobile a dneska odhlasujeme ratifikaci Lisabonské smlouvy, ale nepodařilo se to.“ Jacques dodala, že je to jejím přáním.

I Jan Hamáček zastává názor, že poslanci zítra Lisabonskou smlouvu schválí, ale nebude to výraznějším počtem hlasů nad požadované kvórum a poslanec tipuje, že se Lisabon dočká 125ti až 127 hlasů.

Páralová: S Lisabonskou smlouvou se nesmířím

Naopak s Lisabonskou smlouvou se nehodlá ztotožnit Alena Páralová z ODS: „Já se s Lisabonskou smlouvou nesmířím. ODS ve volbách slibovala, že nebude předávat kompetence do Bruselu a má mandát jak ve sněmovně tak v Senátu Lisabonskou smlouvu zamítnout.“

Páralová chce dokonce v případě, že Lisabon schválí Poslanecká sněmovna i Senát, z ODS odejít: „Již delší dobu cítím, že v Občanské demokratické straně mi není dobře. Začalo to tím, že totalitním způsobem bylo zrušeno místní sdružení v Chrudimi, poté na mě byl činěn nátlak kvůli dávkám pro rodiny těžce nemocných dětí a teď ještě Lisabonská smlouva. Takže se domnívám, že ODS neplní volební program.“ Odmítla ale, že by poté přestoupila k Machovým svobodným občanům.

Jacques: Dohodlo se 25 států, ČR toho nebyla schopna

Kateřina Jacques v Událostech, komentářích kritizovala i přístup Česka k ratifikaci Lisabonu: „Já si myslím, že to jednak vypovídá o naší politické kultuře, protože je to skutečně fenomenální výsledek, když si vezmete, že 25 států Evropské unie bylo schopno se dohodnout na jednom společném textu… My tímto svým postojem maříme úsilí těch, kteří byli schopni se někam posunout, teď čekáme ještě na nějaké další rozhodnutí Irska, ale ty signály jsou přitom jednoznačné - Irsko se chce přiblížit k Evropské unii.“

Také podle Jana Hamáčka není možné vázat rozhodnutí Česka na rozhodnutí jiného státu. Poslanec ČSSD ale zároveň vyzývá k dokončení procesu ratifikace Lisabonu.

Komunisté by rádi podrobili Lisabonskou smlouvu referendu. Sociální demokraté i zelení jsou ale pro výkon přímé demokracie. Jako důvod, proč referendum neberou v potaz i tyto strany, Jacques uvedla: „V tomto případě není čeho se bát, protože postoj většiny občanů České republiky podle průzkumů veřejného mínění je dlouhodobě nakloněn Lisabonské smlouvě.“ Podle Jacques je tato taktika komunistů zástupná a zdržovací.

Pavelková se ale domnívá, že by Lisabonská smlouva měla být podrobena referendu, Jacques ale oponuje, že už se k ní občané vyjádřili kladně při referendu o vstupu do unie.