Hrozby lavin rostou, čtvrtý stupeň vyhlásily i Jeseníky

Jeseník - Vysoké nebezpečí pádu lavin už hrozí v dalších českých horách. Horská služba v Jeseníkách musela kvůli nové sněhové nadílce vyhlásit čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. Lavinové katastry ale v Jeseníkách leží jen mimo turistické trasy, které by proto návštěvníci hor neměli opouštět. Stejná výstraha platí od středy v Krkonoších. Jak dlouho bude vyhlášený čtvrtý stupeň, nechce horská služba odhadovat, lidem radí sledovat její internetové stránky.

Podle dispečera jesenické horské služby Jaroslava Tejnského napadlo v uplynulých dnech až 80 centimetrů sněhu: „V terénu ale může být místy naváto až 1,5 metru nového sněhu. Na závětrných svazích hrozí i kvůli poměrně silnému větru samovolné uvolnění lavin.“ Horská služba varuje, že lavina může spadnout i mimo klasické lavinové svahy.

„Na všech svazích, které mají větší sklon než zhruba 35 stupňů nebo jsou to nějaké žleby potoků, může lyžař nebo snowboardista odtrhnout masu sněhu,“ upozornil náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš. Pokud se budou lidé držet turisticky značených tras, laviny by je neměly ohrozit. Šest lavinových katastrů v Jeseníkách se nachází v oblastech Velkého a Malého kotle, Jeleního žlebu, Červené hory, Kralického Sněžníku a na severoseverozápadních svazích Vysoké hole.

V zakázané oblasti Velkého kotle zemřel minulý pátek po pádu laviny osmnáctiletý snowboardista z Uničova na Olomoucku. Mladík utrpěl mnohočetná zranění, kterým podlehl při převozu do nemocnice. Podle Tejnského zatím chybí v České republice zákon o horách, který by umožnil záchranářům všechny hazardéry pokutovat: „Nepříjemné na tom je, že při případu z pátku, kdy jsme šli pro zasypaného snowboardistu, jsme byli všichni ohrožení následnou lavinou.“

V oblasti Velkého kotle ohrozila lidské životy lavina naposledy v prosinci
2007, když zavalila tři lyžaře. Dva z nich přežili téměř bez zranění, třetí
utrpěl poranění břicha. Sníh ve Velkém kotli zabíjel v roce 1986. Lavina
tehdy smetla ženu, která zemřela na rozsáhlá vnitřní zranění. Za posledních 70 let připravily laviny v Jeseníkách o život pět lidí.

Pátý stupeň dosud v Česku vyhlášen nebyl, v Krkonoších je čtyřka

V Krkonoších platí už druhý den čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí. Horská služba uzavřela některé horské cesty a turisty před případnou túrou důrazně varuje. „Může dojít k samovolnému uvolňování lavin větších rozměrů, iniciátorem nemusí být zvěř nebo zatížení osobou,“ potvrdil náčelník Horské služby Krkonoše Adolf Klepš. Pro turisty jsou uzavřené oblíbené cesty Modrým a Dlouhým dolem a Kotelními jámami. Upravené běžecké stopy Krkonošské magistrály jsou mimo lavinové nebezpečí. V českých horách je pátý stupeň lavinového nebezpečí prakticky vyloučený. Podle Pavla Cingra z horské služby by v takovém případě muselo dojít k ohrožení obydlí.