Řidiči havarované rolby hrozí až deset let vězení

Semily - Řidiči rolby, který v sobotu havaroval v Rokytnici nad Jizerou, hrozí za obecné ohrožení trest od tří do deseti let. Rolba, která ve středisku sloužila jako soukromé taxi, převážela více lidí, než měla povoleno. Navíc neměla platnou technickou kontrolu a podle policie neměla vůbec vyjet z garáže. Při nehodě bylo zraněno 11 lidí včetně dětí, z toho pět utrpělo těžká zranění.

Neštěstí se stalo nedaleko dolní stanice lanovky na Lysou horu. Rolba po sjezdovce couvala, ale najednou se patrně kvůli technické závadě stala neovladatelnou. Nejprve se nekontrolovaně sesunula asi 200 metrů směrem k Zalomenému vleku, potom se převrátila a zřítila ze zhruba pětimetrového srázu do potoka. Na místě zasahovalo pět posádek zdravotní záchranné služby, vrtulník, horská služba a hasiči.

Řidič rolby už o víkendu přiznal, že převážel víc lidí, než je povoleno. Přepravovat jich mohl osm, ale vezl jich 17. Z jedenácti lidí utrpěla nejvážnější poranění pánve a páteře mladá žena, která leží na traumatologii v Liberci. „V úterý prodělala operaci páteře a zůstává na traumatologickém oddělení, je mimo ohrožení života, nicméně její stav odpovídá závažnosti poranění,“ informovala mluvčí liberecké nemocnice Alexandra Bednárková.

Další dva pacienti, kteří skončili na chirurgii a jednotce intenzivní péče jablonecké nemocnice, jsou ve stabilizovaném stavu a mimo nebezpečí. Další zranění leží v nemocnicích v Tanvaldu a Jilemnici nebo je ošetřili v rokytnickém Medical centru.

Havarovaná rolba
Zdroj: ČT24