Pospíšil není spokojen s tím, jak mu vysvětlili odvolání Bašného

Praha - Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil není spokojený s vysvětlením, proč byl ze své funkce odvolán šéf liberecké pobočky Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem Adam Bašný. Ten byl údajně odvolán kvůli tomu, že kritizoval vyšetřování kauzy Čunek - označil ho za největší ránu do pracně budovaného image justice. Pospíšil písemné vysvětlení ústeckého krajského státního zástupce Jiřího Křivance, který rozhodl o Bašného odvolání, nepovažuje za dostatečné a žádá doplnění dalších informací. Křivanec dnes důvody Bašného odvolání zveřejnil s tím, že zprávu pro ministra doplní.

Křivancův podřízený prý manažersky selhal a komentoval kauzy, které mu nepatřily. Kritika vyšetřování Čunkovy kauzy byla podle Křivance jen jedním z důvodů Bašného sesazení, pouze kvůli ní by ho prý neodvolal. Podle něj se liberecké zastupitelství dopouštělo „hrubých chyb ve výkonu dohledu“. Na nedostatky prý opakovaně upozorňovalo i pražské vrchní státní zastupitelství.

„Doktor Bašný komentoval kauzy, ve kterých nebyl činný, což mu podle zákona o státním zastupitelství nepřísluší. Nevykonal v těch kauzách ani dozor, ani dohled, tudíž nemohl mít ani žádné relevantní informace,“ řekl Křivanec a dodal, že tím Bašný porušil zákon o státním zastupitelství. I když Bašný prezentoval kritiku vyšetřování Čunkovy kauzy jako soukromý názor, i to podle Křivance není možné. „Ve vztahu k jeho osobě nemám žádných negativních poznatků, naopak, doktor Bašný je erudovaný a zkušený státní zástupce a jeho kvalit si vysoce i nadále vážím,“ uvedl Křivanec. Ministr Pospíšil teď doufá, že dostane „jasné informace a konkrétní údaje o pochybeních“, aby se „rozptýlily obavy veřejnosti, že vše bylo motivováno některými konkrétními kauzami“.

Bašného nahradil ve funkci státní zástupce Martin Tvrdík. Bašný měl na starosti například kauzu čtyř současných nebo bývalých vysoce postavených policistů z Liberecka, které minulý týden obvinil z několika trestných činů. I přes odvolání u případu zůstane.

Adam Bašný, který se zaměřoval právě na korupci politiků nebo policistů, kritizoval způsob vyšetřování údajné úplatkářské kauzy bývalého vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL) v prosinci na semináři pořádaném českou pobočkou nevládní organizace Transparency International (TIC). Domnívá se, že byl odvolán právě kvůli této kritice. „Nadřízený mi sdělil, že si mě váží po mé osobní i profesní stránce, že na mé práci neshledal žádná pochybení a byl s ní spokojen, ale že mě odvolává kvůli zmíněnému vystoupení,“ řekl médiím Bašný.

Soudci: Je to zastrašování a demonstrace moci 

Celou kauzou je znepokojena Soudcovská unie a Soudcovská rada Okresního soudu v Liberci. Považují ji za zastrašování a demonstraci neomezené moci vyšších státních zástupců. Nejvyšší žalobkyně Renata Vesecká prý o jeho odvolání nevěděla.

Prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník v dnešním prohlášení uvedl, že pokud byl Bašný odvolán na základě svého kritického vystoupení, považuje to unie za „výrazný zásah do ústavního práva na svobodu projevu“. „Takový zásah podlamuje důvěru v českou justici a potvrzuje slova JUDr. Adama Bašného,“ uvedl Lichovník. „Bašný byl sesazen ne proto, že by byl flink, lempl, špatný odborník. Ale proto, že se opovážil říci nahlas to, co odsuzuje většina soudcovské veřejnosti i sám ombudsman, že ani sebevyšší státní zástupkyně nemá co zasahovat do vyšetřování trestních kauz,“ uvedl v prohlášení předseda liberecké soudcovské unie Bohumil Vašák s tím, že tento postup by měl pobouřit nejen pracovníky justice, ale i každého slušného člověka v zemi.

Podle soudců dostal Bašný, který se zaměřuje na korupci politiků nebo policistů, od Vesecké jasnou odpověď, jak se hodlá napříště vypořádat s podobnými „nezbedy“ ve svých řadách. Za takové řešení interní nekázně by se podle nich nemusela stydět ani doba normalizace. „Skoro by se chtělo zvolat: 'kdo nejde s námi, jde proti nám, soudruhu',“ uvádějí soudci v dokumentu.

Soud
Zdroj: ČT24