Vzpoura v exekutorské komoře, její prezident odstoupí

Praha - Vedení Exekutorské komory se dnes pokusilo odvolat jejího prezidenta Juraje Podkonického a místopředsedkyni Jitku Wolfovou. S návrhem přišli tři zbývající členové vedení Exekutorské komory na dopoledním jednání jejího prezídia. Po dohodě s ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem (ODS) k tomuto kroku nedošlo. Pospíšil sám totiž požaduje co nejrychlejší obměnu všech členů prezídia.

„Nedojde k odvolání některých členů, musí odstoupit celé její vedení, které zejména nezvládlo přípravu a spuštění centrálního registru exekucí,“ uvedl Pospíšil. Pospíšil vedení komory předal dopis, ve kterém žádá svolání volebního sněmu, aby bylo zvoleno nové prezídium. Podkonický této žádosti vyhoví a na sněmu, který se bude konat 3. dubna, kandidovat nebude.

„Stát má mít nad exekutorskou komorou dohled, proto chceme část členů vedení jmenovat ministerstvem spravedlnosti, jako tomu je například na Slovensku,“ řekl Pospíšil. Počet členů vedení komory jmenovaných státem neupřesnil.

„Skutečným důvodem nespuštění centrální evidence je neochota určité skupiny lidí uvnitř komory nalévat data do evidence, a tím odkrýt, jak na tom vlastně jsou a kolik exekucí vedou,“ řekl Podkonický. Podle něj to je 20 z 29 těch, kteří jeho a místopředsedkyni komory Jitku Wolfovou vyzvali k rezignaci.

Dnes byla spuštěna centrální databáze exekucí  

Dnes spouštěná databáze má uvádět údaje o dlužníkovi, výši vymáhané částky a jméno exekutora. Lidé ji budou moci využívat například k prověření svých obchodních partnerů. Veřejnosti bude zpřístupněna na adrese ceecr.cz 1. března a jedno nahlédnutí do evidence bude stát 120 korun. V současnosti jsou tam údaje od 70 procent exekutorů. Ti, kdo tak ještě neučinili, musejí data doplnit do 1. března.  

Již ve středu několik desítek exekutorů vyzvalo vedení Exekutorské komory v čele s jejím prezidentem Podkonickým a místopředsedkyní Wolfovou k rezignaci. Více než čtvrtina exekutorů vyčítá Podkonickému také špatnou komunikaci mezi prezidiem a členy komory či veřejností. Prezident podle nich nevede komoru transparentně, protežuje část soudních exekutorů a dlouhodobě se chová neeticky.    

Podle dřívějšího vyjádření Pospíšila porušuje exekutorská komora tím, že nespustila centrální registr exekucí, vyhlášku ministerstva. Databáze měla fungovat již od prosince loňského roku. Ministerstvo ale zatím nemá prostředky, jak ji k dodržování jejích zákonných povinností donutit. Úřad proto připravil novelu exekučního řádu, která umožňuje komoru postihnout. Minulý týden Pospíšil novinářům řekl, že chce, aby byla přijata sněmovnou ve zrychleném řízení. Souhlasí s ním i opoziční ČSSD.

Manželský pár ze Vsetína skončil na ulici
Zdroj: ČT24
Vydáno pod