Odpůrci pravicových extremistů plánují v Ústí protiakci

Ústí nad Labem - Odpůrci neonacismu v Ústí nad Labem chystají na 18. dubna akci proti plánovanému pochodňovému pochodu pravicových extremistů svolanému organizací Autonomní nacionalisté. Ti pochodem údajně chtějí dva dny před 120. výročím narození Adolfa Hitlera uctít památku obětí spojeneckého bombardování Ústí nad Labem v roce 1945. Město si pochod radikálů nepřeje, podle primátora Jana Kubaty se mu bude snažit zabránit.

Organizátoři protiakce se zatím svolávají prostřednictvím e-mailu. „Je riziko, že neonacisté chtějí zneužít výročí bombardování našeho města k vytvoření pravidelné události, každoročního nacistického pochodu, jako se tomu stalo v Drážďanech. Máme příležitost jim jasně ukázat, že v Ústí nejsou vítáni,“ píše se v prohlášení.

Aktivisté chtějí vytvořit i internetové stánky. Ke svolání využívají i server Facebook, na kterém založili skupinu nazvanou V Ústí nácky nechceme. V centru města plánují uspořádat koncert, který by se měl konat na Mírovém náměstí. Vedoucí správního odboru ústeckého centrálního městského obvodu Jitka Parýzková potvrdila, že na možnost zablokovat si na 18. dubna náměstí se již zájemci byli zeptat, ale oficiální žádost prý ještě na stole nemá. Nevyloučila, že je již na radniční podatelně. Na serveru Facebook organizátoři tvrdí, že žádost již podali.

Město se bojí příjezdu radikálů z Drážďan

Veškerá rizika spojená s pochodem radikálů i případnou protidemonstrací bude podle mluvčího ústeckého magistrátu Milana Knotka řešit bezpečnostní rada města, kterou plánuje svolat ústecký primátor Jan Kubata. Na akci se připravuje i policie. Kubata ve středu uvedl, že pochod neonacistů ve městě nechce a město se mu bude snažit zabránit. Připustil ale, že jeho možnosti jsou velmi omezené. Obvodní radnice pochod radikálů v zákonné lhůtě nezakázala, protože podle starosty Václava Vernera nenašla jediný zákonný důvod, který by jí to umožnil.

K připomínce náletu spojeneckých letadel uspořádali nacionalisté demonstraci v sobotu v Drážďanech, kde se střetli se svými odpůrci. V ulicích města se pohybovalo na 16 000 lidí. Představitelé ústecké radnice se obávají, že radikálové z nedalekých Drážďan mohou v dubnu přijet i do Čech.

Tisíce extremistických přívrženců se v Drážďanech vydaly na pochod, aby si připomněly 64. výročí od bombardování města během 2. světové války.
Zdroj: ČT24