Za rebelii poslanců ODS prý může Pavel Bém

Praha - "Noví rebelové v ODS", kteří včera pomohli svými hlasy opozici zastavit vládní návrh na odpočet DPH u aut pro podnikatele a smetli ekologickou novelu, prý nechtějí dál štěpit občanské demokraty. Uvnitř poslaneckého klubu ODS se ale šíří názor, že za postojem této skupiny zákonodárců je vliv pražského primátora Pavla Béma. Ten přímé instruování poslanců odmítá; přiznává ale, že Lisabonská smlouva ODS rozdělila natolik, že hledání stability ve straně teď bude složité.

Včerejší hlasování ve sněmovně rozčílilo předsedu zelených Martina Bursíka natolik, že uvažoval o vystoupení z koalice. Poslanci totiž v posledním čtení zamítli vládní novelu zákona o posuzování vlivů na životní prostředí, tzv. EIA. Upravovala podmínky, za kterých mohou občanská sdružení soudně napadnout některá úřední rozhodnutí. A spolu s opozicí proti ní hlasovali i někteří koaliční poslanci, poslanci ODS Vlastimil Tlustý, Jan Klas nebo Jiří Janeček a poslanec KDU-ČSL Milan Šimonovský.

Vedení ODS tvrdí, že má pražské poslance pod kontrolou. V kuloárech ale zaznívá, že šlo o pomstu za schválení Lisabonské smlouvy, potažmo za porážku Pavla Béma na kongresu ODS. „To jejich hlasování je právě vyjádření nepodpory vládě Mirka Topolánka. Nic jiného. Ty věcné důvody, proč tak hlasovali, to je zástupný problém,“ myslí si poslanec Zbyněk Novotný (ODS). Pražský primátor odmítá, že by pražské poslance ovlivňoval při hlasování: „Ano, o významných tématech diskutujeme. Ale že bych je instruoval, to neodpovídá mé povaze.“

Podle politologů už je riziko předčasných voleb jen minimální, a proto mají nespokojení poslanci volné ruce. Nejsou totiž ohroženi na svých mandátech. „Je tam dilema. Jak komplikovat politiku Mirka Topolánka, jak upozornit na sebe, ale zároveň nepomoci Jiřímu Paroubkovi,“ myslí si politolog Jan Kubáček. Občanští demokraté už musí myslet na evropské volby a ze všeho nejmíň potřebují nové rebely. I nejednota ODS totiž přispěla k porážce v loňských krajských a senátních volbách.

Situace po včerejším hlasování se ve sněmovně ještě více zkomplikovala. Mirek Topolánek si už totiž nemůže být jistý ani hlasy Olgy Jakubkové a Věry Zubové ze Strany zelených, u lidovců zase proti některým vládním zákonům hlasovali Ludvík Hovorka nebo Michaela Šojdrová. K tomu je nutné připočítat hlasy „přeběhlíků“ Petra Wolfa, Evžena Snítilého a Miloše Melčáka, kteří ne vždy hlasují s vládou, Michal Pohanka navíc poslaneckou lavici opustil a nahradila ho Irena Kočí, která hlasuje s opozicí. Mezi občanskými demokraty patří mezi rebely Vlastimil Tlustý, Alena Páralová, Juraj Raninec nebo Jan Schwippel. A po včerejšku možná i další jména.

Vydáno pod