České reakce na Klausův projev - slova o škůdci i nadšení

Praha - Na domácí politické scéně vzbudil projev prezidenta Václava Klause v Evropském parlamentu (EP) nadšení i zásadní nesouhlas. Nejčastěji ale zaznívaly hlasy v tom duchu, že Klausovy názory na EU jsou známé a žádné překvapení se tedy nekonalo. Premiér Mirek Topolánek (ODS) projev odmítl komentovat. Podle něj jsou Klausovy euroskeptické názory dlouhodobě známé a on má právo je na parlamentní úrovni říkat. To, že část europoslanců opustila na protest během projevu sál, považuje za běžný jev i v českém parlamentu. Klaus se na půdě EP ostře pustil do současného stavu unie s tím, že podle něj je sedmadvacítka revolučním experimentem.

Nejostřejší slova o „zemském škůdci“ použil europoslanec Richard Falbr - takové označení by si podle něj prezident ve středověku zcela určitě vysloužil. Šéf opozice Jiří Paroubek (ČSSD) není „ani zarmoucen, ani překvapen“. Místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) pak kritizoval vládu a premiéra za to, že se nesnaží Klausovy názory korigovat. Podle europoslankyně KDU-ČSL Zuzany Roithové si dal Klaus záležet na tom, aby mu po projevu zatleskalo extrémní křídlo EP. „Klaus tak bohužel nereprezentoval v Evropském parlamentu většinový názor občanů ČR,“ uvedla s tím, že za pět let svého mandátu neslyšela mluvit žádného prezidenta tak vyhraněně ideologicky.

Naopak nadšený aplaus sklidil Klaus u poslanců ODS Vlastimila Tlustého a Aleny Páralové. „Václav Klaus mne opět nezklamal a jsem velmi hrdá na svého prezidenta, který si zachovává stále stejné názory,“ řekla Páralová, která se mimo jiné ztotožnila s jeho kritikou Lisabonské smlouvy. „Pan prezident Klaus jednoznačně řekl, že chce-li z toho Evropa ven, musí otevřít diskuzi, jaký typ integrace, jaké pojetí Evropy je to konkurenceschopné a jaké ne, a myslím, že je jasné, že mezi řádky řekl, že to, které reprezentuje Lisabonská smlouva, to bohužel není,“ komentoval projev Tlustý. Nepřímo pak Klausův projev podpořil i šéf komunistů Vojtěch Filip. „Jde o centralizaci a já nemám rád byrokraty a byrokratická centralizace je mi proti srsti,“ nechal se slyšet Filip.

Ministr školství Ondřej Liška (SZ) k tomu řekl, že problémem ústavy je, že nejednoznačně stanoví, kdo určuje zahraniční politiku. Liška označil Klausův projev za standardní, který nevybočuje z jeho dosavadních postojů.