Policisté se zaměřili na alkohol za volantem

Praha - Velkou dopravně-bezpečnostní akci mají za sebou pražští policisté. V noci se zaměřili zejména na kontrolu alkoholu a drog v krvi řidičů. V praxi tak zkoušejí nový policejní zákon. Podle kterého stačí od nového roku jako důkaz opilosti řidiče pouze dechová zkouška, dosud byl průkazný jedině krevní test.

Pokud přistižený řidič požaduje krevní test, který potvrdí dechovou zkoušku, tak si jej zaplátí sám. Drogy se stále musejí testovat rozborem krve. „Jestliže zodpovídá výsledek, řidič souhlasí, podepíše výtisk s tiskárny, tak nemusíme dneska vozit na krev, pokud se nejedná o trestný čin, tzn. že není přes jedno promile,“ uvedl vedoucí dopravního inspektorátu pražské policie Pavel Švrčula.

Zatím největší letošní dopravně-bezpečnostní akci zahájili pražští policisté v deset hodin večer. Záměrně zvolili noc ze čtvrtka na pátek, kdy se na silnicích podle statistik vyskytuje nejvíc opilých řidičů. Zaměili se na kontrolu alkoholu a drog u řidičů.

Do celé akce bylo zapojeno více než 300 policistů, kteří kontrolovali řidiče na 26 stanovištích v rámci celé Prahy. Mezi nejfrekventovanější místa patřila již tradičně ulice 5.května a Wilsonova. Policisté prověřili celkem 3 444 vozidel, u jejichž řidičů zjistili 561 dopravních přestupků. Za ty uložili celkem 414 pokut ve výši 333 200 korun. S alkoholem za volantem bylo přistiženo 14 řidičů.

Při kontrolách vozidel využili policisté i takzvaný Look - zařízení, které scanuje registrační značky a dokáže odhalit třeba kradené auto během několika málo vteřin. „Jsou tam databáze, které zaznamenají odcizená vozidla. V databázích zjistíme jestli vozidlo má nebo nemá technickou,“ doplnil Švrčula.

V 75 případech policisté zjistili špatný technický stav vozidla, 24 řidičů nemělo řidičský průkaz. S podobnými akcemi budou pražští policisté pokračovat i nadále.

Vydáno pod