Pospíšil posílá kvůli odvolání Bašného na sever Čech inspekci

Praha - Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil posílá na sever Čech generální inspekci, která má za úkol prošetřit důvody odvolání libereckého krajského státního zástupce Adama Bašného. Informaci přinesl server Týden.cz. Bašného ve čtvrtek odvolal jeho nadřízený, ústecký krajský zástupce Jiří Křivanec, údajně kvůli manažerským pochybením a komentování kauz, které Bašnému nepatřily. Bašný si ale myslí, že pravý důvod jeho odvolání je jiný - a to ten, že na semináři pořádaném Transparency Internacional kritizoval průběh vyšetřování údajné korupční kauzy bývalého vicepremiéra Jiřího Čunka.

Pospíšil Týdnu řekl, že inspekce bude přímo na místě zjišťovat podrobné okolnosti případu, aby se zjistilo, na čí straně je pravda.

Šéf resortu spravedlnosti už dříve prohlásil, že není spokojen s písemným vysvětlením, které mu zaslal Bašného nadřízený, a že žádá doplnění. Křivanec slíbil, že zprávu doplní.

Křivancův podřízený prý manažersky selhal a komentoval kauzy, které mu nepatřily. Kritika vyšetřování Čunkovy kauzy byla podle Křivance jen jedním z důvodů Bašného sesazení, pouze kvůli ní by ho prý neodvolal. Podle něj se liberecké zastupitelství dopouštělo „hrubých chyb ve výkonu dohledu“. Na nedostatky prý opakovaně upozorňovalo i pražské vrchní státní zastupitelství. Bašný ale toto považuje za konstrukci a tvrdí, že mu Křivanec řekl, že se žádného pochybení nedopustil, ale že ho odvolává právě kvůli zmíněnému vystoupení - na kterém Bašný okomentoval vyšetřování kauzy Čunek jako největší ránu do pracně budovaného image české justice. Teď je z něj řadový státní zástupce.

Státní zástupce Adam Bašný
Zdroj: ČT24
Vydáno pod