Na chomutovské exekuce si posvítí ministři Kocáb i Pospíšil

Chomutov - Exekuce sociálních dávek, jimiž od minulého týdne řeší chomutovská radnice pohledávky dlužníků, prověří ministr pro lidská práva a národnostní menšiny Michael Kocáb i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Nevoli vyvolaly exekuce také u úřadu ombudsmana či některých neziskových organizací. Chomutovská radnice čelí obviněním těchto úřadů, že exekuční postup je nezákonný.

Magistrát v Chomutově se rozhodl tvrdě zakročit proti lidem, kteří pobírají sociální dávky, ale neplatí své dluhy vůči městu. Exekutoři začali nedávno vybírat dlužné částky přímo v budově magistrátu, kam si dlužníci pro dávky chodí. Terénní pracovníci se obávají, že tento krok přinese jen další zhoršení problému, zvýšení drobné kriminality a ještě větší nesnášenlivost mezi Romy a neromským obyvatelstvem.

Postup radnice a exekutorů chce prověřit ministr pro lidská práva Michael Kocáb i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. V případě, že se zjistí nějaké pochybení, čeká město kárná žaloba. Některá další města, mezi která patří třeba Litvínov, se přitom hlásí k úmyslu zavést stejný postup. Zatím ale vyčkávají, jak situace v Chomutově dopadne.

Zástupkyně ombudsmana Seitlová vs. primátorka Řápková 

Zástupkyně veřejného ochránce práv Jitka Seitlová již dříve postup chomutovské radnice kritizovala a obvinila jej z nelegálnosti: „Ten způsob, který byl zvolen, nám připadá, že není vhodný jednak z hlediska etického, humánního a za pravdu nám dávají i zákony a právo v České republice.“

Primátorka Chomutova Ivana Řápková (ODS) se ale proti kritice ohrazuje. Podle ní nemůže být o porušení zákona řeč. Dlužné částky, které město vymáhá, nejsou z nájemného. „Ty pokuty jsou za přestupky, krádeže, výtržnosti… A lidé, kteří ty pokuty dostali, se tak v podstatě městu vysmívají,“ odůvodnila postup Řápková s tím, že neplatiči spoléhají na nedotknutelnost sociálních dávek. Chomutovská radnice eviduje asi 4 000 neplatičů, kteří sociální dávky pobírají.

Exekutoři dnes v Chomutově dávky nezabavovali 

Exekutoři dnes do vyplácení sociálních dávek nezasáhli. Mluvčí ministra pro lidská práva a menšiny Lejla Abbasová přijela do Chomutova činnost exekutorů monitorovat: „Možná mediální tlak nejenom ze strany pana ministra a pana ombudsmana stačil na to, aby se exekuce zastavily,“ uvedla Abbásová. Zároveň ale dodala, že město bude zřejmě ve své akci pokračovat v jiném termínu. Tento odhad nakonec potvrdila i primátorka Řápková. „Důvod přestávky v exekucích je jednak tlak, který ministerstvo uplatnilo vůči exekutorské komoře, jednak chceme dát dlužníkům čas, aby si přišli na magistrát svou situaci vyřešit. Už po první exekuci projevily například desítky lidí zájem o uhrazení svého dluhu. Dohodli jsme se s nimi na splátkovém kalendáři,“ doplnila.