Praha vytáhla do boje proti Inchebě

Praha - Pražský magistrát se stále nedohodl se společností Incheba na dostavbě vyhořelého Průmyslového paláce. Společnosti chce navíc zablokovat pojistku, kterou má za neštěstí dostat. Město se bojí, že Incheba použije peníze jinak a palác neopraví. Proti vydání peněz už magistrát vydal předběžné opatření. Incheba, která má od města pronajatý celý areál Výstaviště včetně Průmyslového paláce, ale pojistku vydat nehodlá. Magistrátní smlouva o nájmu totiž pojištění dost podcenila. Podle mluvčího společnosti Incheba Radovana Ježoviče neměl dokonce magistrát Průmyslový palác vůbec pojištěný. Pojistit ho nechala až Incheba, podle mluvčího ale nad rámec smlouvy. Informaci přinesly Lidové noviny.

Radní Milan Richter přišel s novým nápadem, jak opravu paláce vyřešit. Pokud by peníze z pojistky dostalo město, rekonstrukci by zařídilo samo: „Požádal jsem už odbor obchodních aktivit, aby u soudu podal předběžné opatření tak, aby ty peníze nemohly být vyplaceny.“

Incheba ale s krokem magistrátu nesouhlasí. Podle Ježoviče od začátku deklarovala, že část peněz z pojistného dá na dostavbu paláce: „Chceme se s městem dohodnout na vyvážených podmínkách spolupráce. Tato jednotlivá vyjádření Inchebu velmi poškozují v očích jejích klientů a obchodních partnerů.“

Inchebě ovšem nahrává smlouva, kterou s magistrátem uzavřela. Podle advokáta Zdeňka Kloučka totiž smlouva Inchebu vůbec nezavazovala Průmyslový palác pojistit jako nemovitost, taková pojistka byla ryze dobrovolná. „Incheba měla povinnost pouze pojistit odpovědnost za škodu, ale jen v případě, že škoda vznikne v souvislosti s činností nájemce, a to může být sporné,“ dodal Klouček.

Magistrát jde ve sporu s Inchebou ale ještě dál. Společnosti chce vypovědět i nájemní smlouvu na pronájem celého Výstaviště. Nyní už podle radního Milana Richtera čeká jen na právní analýzu podkladů pro odstoupení od smlouvy, kterou s Inchebou uzavřel na 60 let. Právní odbor magistrátu ji připravuje už dva měsíce. Zatím se ale neprojednávala.