Magistrála v Legerově ulici se zúží v březnu

Praha - Magistrála v pražské Legerově ulici se zúží o víkendu 14. a 15. března, informoval mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Tomáš Mrázek. Zúžení požaduje kvůli nadměrnému hluku a emisím Praha 2. S magistrátem se proto dohodla na zkušebním půlročním uzavření jednoho pruhu pražské dopravní tepny.

„Příprava zúžení magistrály si vyžádá uzavírku dalšího pruhu, to je možné uskutečnit pouze o víkendu,“ řekl Mrázek. TSK o víkendu pomocí betonových zátarasů zúží magistrálu v Legerově ulici o jeden pruh. V neděli odpoledne by již mělo být vše hotovo. Celé opatření, včetně výměny značení, bude TSK stát 300 000 korun.

Plánované zúžení magistrály může podle Mrázka odsunout sněhová kalamita, případně neočekávané jednání v rámci českého předsednictví, které by se konalo v Kongresovém centru.

Legerova ulice měla být původně zúžena již od začátku ledna, termín byl ale odložen kvůli obavám z dopravních komplikací a kvůli dopracování projektu.

Radnici a obyvatelům ulic kolem magistrály se dlouhodobě nelíbí místní špatné životní prostředí. Denně Legerovou ulicí projede až 100 000 aut, které způsobují jednu z největších koncentrací prachu v Česku. Oblast také patří mezi území s největší hlukovou zátěží v metropoli.

Uzavřený pruh budou od magistrály oddělovat betonové zátarasy, mezi nimi zůstane místo pro zásobování. Uvolněný pruh by měl také sloužit cyklistům. „Zátarasy jsou již umístěny na chodnících, budou pouze přesunuty do silnice,“ upřesnil Mrázek.

Čtvrtý pruh magistrály by měl být uzavřen v úseku od Nuselského mostu ke křižovatce s Rumunskou ulicí. Po půl roce budou vyhodnoceny klady a zápory opatření. Studii by měla zpracovat TSK, průzkum si ale zadala i radnice druhé městské části, aby měla argumenty pro případné prodloužení uzavírky.

Vydáno pod