Gentlemanem silnic je 12letý Štěpán Morong, zachránil život tatínkovi

Šumperk - Devětačtyřicátým oceněným gentlemanem silnic se dnes stal teprve dvanáctiletý Štěpán Morong. Titul mu byl udělen za záchranu života jeho otce, s nímž se loni v srpnu převrátil traktor. Certifikát a značkové hodinky mu v Šumperku předal policista Michal Harciník a Milan Skula z České pojišťovny, která ocenění čtyři roky uděluje.

Neštěstí se stalo v obci Vysoký Potok při nakládání dřeva, když se traktor smeknul ve svahu. Ke vší smůle neměli s sebou ten den mobilní telefon. Syn naštěstí nezpanikařil a běžel dva kilometry daleko k nejbližším obydlím přivolat pomoc. Jeho otce nakonec přepravil vrtulník do olomoucké fakultní nemocnice s tříštivou frakturou dvanáctého obratle. Dnes má 11. a 13. obratel spojený titanovým můstkem.

Kdyby syn nepřivolal pomoc, jeho otec by zemřel

„Jednu ránu jsem dostal od volantu, druhou od kabiny. Napřed jsem si myslel, že mám jen vyražený dech. Nechybělo mnoho a mohl jsem být na vozíku,“ uvedl Štěpán Morong starší, který minulý týden skončil s rehabilitací a před sebou má ještě další operaci. Kdyby syn nepřivolal pomoc, jeho otec by zemřel. „Měl jsem velký strach a sotva jsem dýchal, když jsem doběhl,“ vzpomněl dnes chlapec. Dvoukilometrovou vzdálenost prý urazil asi za pět minut, což mu přesto připadalo jako věčnost.

Ze 49 případů gentlemana silnic se jich třetina týká severní Moravy. Ani jeden případ není z Prahy. Padesáté ocenění má za měsíc získat žena z Pardubic, která při autonehodě zachránila trojčlennou posádku. V té době byla navíc těhotná a nikdo z projíždějících aut jí nepomohl. Ocenění je vždy spojeno se záchranou života při nehodě, rychlou reakcí nebo odvahou.