Vzdušný prostor nad Českem začíná být přeplněný

Praha – Nad českým nebem začíná být plno, během letní sezony se museli navigátoři postarat o 350 tisíc letadel. V červenci dokonce byly hodiny, kdy by se k nám do vzduchu vešla další letadla jen stěží. Podobný problém ale trápí celou Evropu. Cestujícím to však vyhovuje, čilý letový ruch totiž tlačí ceny letenek dolů.

V jednom okamžiku nad Evropou létá téměř dva a půl tisíce strojů. Na jejich palubách v tu chvíli sedí asi 385 tisíc pasažérů, což skoro stejně, jako by se společně vznesla populace Ostravy a Mostu. České řízení letového provozu je schopné za hodinu odbavit maximálně 160 letů. Každý týden nad Českem přeletí asi deset obřích airbusů A380, cesta každého z nich přes naše území z východu na západ trvá až půl hodiny

V celé Evropě došlo k oživení, letový provoz opět roste. A z toho těží i české řízení letového provozu, vysvětluje šéf letových dispečerů Jan Klas. Pro český letový provoz byl rekordním dnem 16. červenec, kdy navigátoři odbavili 2 656 letů. „Vracíme se zpátky k číslům před recesí, ta čísla jsou dokonce lepší,“ dodává Klas.

Z plného nebe se ale netěší jen navigátoři, radost mají i cestující. Ohromná konkurence šesti tisíc světových aerolinek totiž tlačí ceny dolů. „Ceny letenek se za posledních 20 let snížily o 25 až 30 procent,“ potvrzuje Lucie Hřebíková z Čedoku. Ještě před dvaceti lety stála zpáteční letenka z Prahy do Sydney přes 35 tisíc korun, dnes se dá koupit za 26 tisíc včetně poplatků.

Ceny letenek nesráží jen velká konkurence. Lidé platí míň peněz i díky on-line prodejům, letecké společnosti tak mají menší náklady. Pasažérů bude přibývat, za deset let by měly do ciziny vyjet téměř dvě miliardy lidí. Většina z nich právě letadlem.