Ostravský DP zařadil do provozu nové citelisy

Ostrava – Nové nízkopodlažní autobusy typu Irisbus Citelis 12M zařazuje nyní do provozu Dopravní podnik Ostrava. Dvanáct autobusů téměř za 60 milionů korun nakoupila společnost na začátku roku. Dopravce si od nich slibuje, že zpřístupní MHD handicapovaným cestujícím. Jednou z novinek je samoobslužné otevírání dveří. V létě chce dopravní podnik nakoupit dalších 17 autobusů stejného typu.

Nově budou nízkopodlažní spoje jezdit na lince číslo 34, která převáží cestující po trase Ostrava, Hošťálkovice, Bobrovníky a Hlučín. Několik desítek nových nízkopodlažních spojů jezdí i na linkách 36 a 50. „V roce 2008 vzrostl počet nízkopodlažních vozidel o téměř 14 procent. Můžeme tak vyhovět žádostem občanů a zástupcům jednotlivých obvodů a měst. V budoucnu budeme nakupovat už jen nízkopodlažní vozy,“ poznamenal ředitel společnosti František Kořínek. DP Ostrava zároveň avizoval, že chce nakoupit také nové tramvaje a trolejbusy.

Zavedením nízkopodlažních spojů vychází dopravce vstříc provozovatelům základní školy pro tělesně postižené děti v Ostravě-Vítkovicích a klientům domu s pečovatelkou službou v Gajdošově ulici. „Tamní klienti často jezdí do Městské nemocnice v Ostravě-Fifejdách. Podle nového jízdního řádu, který bude v platnosti od 8. března, jim bude jezdit nízkopodlažní spoj každé dvě hodiny,“ dodal Kurtas.

Dopravní podnik Ostrava provozuje 62 autobusových, 17 tramvajových a devět trolejbusových linek. V případě vypravených trolejbusových spojů jich v loňském roce bylo víc jak polovina nízkopodlažních. Nízkopodlažních autobusů jezdilo téměř 30 procent a nízkopodlažních tramvají okolo 20 procent.

Vydáno pod