Návštěvu Obamy začnou američtí specialisté v ČR chystat už o víkendu

Praha - Do České republiky už tento víkend přijedou specialisté ze Spojených států, kteří začnou připravovat návštěvu amerického prezidenta Baracka Obamy. Ten by měl do Prahy zavítat v dubnu. Českou metropoli navštíví v rámci summitu, na který přijedou i hlavy sedmadvaceti členských států Evropské unie. Informaci přinesla Mladá fronta Dnes. Pražané se musí připravit na výjimečný stav - uzavírky v ulicích, policisty v metru a omezení v letecké dopravě.

„První bezpečností opatření se týká návštěvy prezidenta Spojených států a druhé příjezdu hlav států. Bude to velká akce,“ uvedl pro MF Dnes generál ochranné služby Lubomír Kvíčala. Summit Evropské unie a Spojených států bude znamenat nejvěší bezpečností opatření od summitu NATO, který se v Česku pořádal na podzim 2002.

Na dubnovém setkání budou státníci jednat o aktuálních politických tématech - energetické bezpečnosti, klimatu a spojeneckých operacích v Afghánistánu. „Česká republika, země ve středu Evropy, má rozhodně zájem na tom, aby transatlantická vazba, spolupráce mezi Amerikou a Evropu, byla pevná a dobrá,“ uvedl k summitu vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra.

Ne základnám nejpíš bude protestovat proti radaru

Na program by se mělo dostat i téma americké protiraketové obrany. Evropské země k němu nezaujaly jednotný postoj, s vybudováním radaru váhá i nová americká administrativa. Iniciativa Ne základnám podle slov Jana Tamáše protestní akci určitě chystat bude, zatím je ale o detailech předčasné hovořit.

„Informace se objevila teprve včera, zatím vše začínáme plánovat,“ uvedl. Větší protesty se v Praze ale nečekají. Barack Obama je na rozdíl od svého předchůdce George Bushe přijímán pozitivněji.

Obamova cesta by měla navázat na summit G20 v Londýně a oslavy šedesátého výročí NATO ve Francii a Německu. Spolu s Obamou by mohla dorazit i šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová a ministr obrany Robert Gates. Americké velvyslanectví v Praze ani ministerstvo zahraničí ale návštěvu zatím oficiálně nepotvrdilo.

Radar
Zdroj: ČT24
Vydáno pod