Ústavní soud odmítl stížnost tuneláře H-Systemu

Brno - Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost Petra Smetky proti dvanáctiletému trestu za vytunelování stavební společnosti H-System. Soudci stížnost zhodnotili jako zjevně neopodstatněnou. V projektu levného bydlení přišlo podvodem nejméně 1 095 lidí o 980 milionů korun. Kauza patří k nejsledovanějším a nejsložitějším v dějinách české justice. O zamítnutí rozhodli ústavní soudci již v únoru bez veřejného jednání, dnes své usnesení zpřístupnili na internetu.

Smetka si trest za podvod, poškozování věřitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku odpykává od roku 2006, čelil také dalším obviněním. Od počátku se hájil tím, že zájemce o dostupné bydlení nepodvedl, jen mu prý nevyšel podnikatelský záměr.

H-System založil Smetka v roce 1993. Po reklamní kampani společnost uzavřela se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Zaplatili za ně v průměru milion korun. Na podzim 1997 ale H-System zkrachoval. Firma stihla dokončit asi 30 rodinných domů. Smetka podle obžaloby převáděl peníze klientů na společnosti, které v 90. letech založil.

Svůj údajný dobrý úmysl Smetka zdůraznil i v ústavní stížnosti. Uvedl, že výstavbu pečlivě plánoval a připravoval, H-System prý investoval do pozemků a inženýrských sítí. „Takový rozsah přípravných prací podle tvrzení stěžovatele svědčí o vážnosti celého záměru a vylučuje podvodný úmysl,“ shrnul senát ÚS se zpravodajkou Vlastou Formánkovou některé Smetkovy argumenty.

Smrt mladých manželů a jejich čtyřletého syna šetří policie ve Václavovicích na Frýdecko-Místecku.
Zdroj: ČT24