Dva pražští policisté si údajně nechávali peníze z pokut

Praha - Dva pražští policisté z oddělení Lhotka čelí obvinění ze zneužívání pravomoci a přijímání úplatku. Policisté dohlíželi na bezpečnost dopravy ve čtvrté městské části. Údajně nevydávali pokutové bloky a ponechávali si z nich peníze. Zaměřili se přitom na Vietnamce. Stejní policisté byli už loni v srpnu obviněni kvůli tomu, že údajně omezili osobní svobodu Číňana, když ho naložili do služebního auta a odvezli na odlehlé místo.

Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 zahájilo proti oběma mužům trestní stíhání a podalo návrh na jejich vzetí do vazby, o kterém rozhodne soud. Za přijímání úplatku policistům hrozí až pět let vězení.

Ponechávání si peněz z vybraných pokut není mezi policisty činem ojedinělým. Do kolize se zákonem se dostali například tři policisté z oddělení v Praze-Bohnicích, v lednu loňského roku podala inspekce návrh na obvinění celkem sedmi současných či bývalých policistů z pražského dopravního inspektorátu; před soudem už kvůli podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele a přijímání úplatku stojí deset policistů z oddělení ve Vratimově na Frýdecko-Místecku.