Praha chce Inchebě zablokovat pojistku za Průmyslový palác

Praha - Hlavní město podá nejpozději do 13. března návrh na předběžné opatření, které by mělo zablokovat vyplacení pojistky za požárem poškozený Průmyslový palác. Pojistka má být vyplacena současnému nájemci Výstaviště, společnosti Incheba. Metropole se ale obává, že by Incheba mohla peníze z pojistky použít na jiné účely. Praha se od listopadu snaží společnost přimět k podepsání dodatku k nájemní smlouvě, který by měl zajistit obnovu paláce. Zatím se ale obě strany na ničem nedohodly.

Hlavní město se chce při návrhu na předběžné opatření opřít mimo jiné o dopis z roku 2003, v kterém Incheba požádala město o to, aby mohla sama pojistit areál Výstaviště s tím, že pojistka bude vyplacena ve prospěch Prahy. Městská rada s návrhem souhlasila. Do té doby Výstaviště pojišťovalo hlavní město.

Inchebě hrozí vypovězení smlouvy na pronájem Výstaviště

Použití pojistky za Průmyslový palác by měl vyřešit dodatek k současné nájemní smlouvě. Zničené křídlo by podle něj mělo být postaveno do konce září 2010. Incheba má na obnovu použít peníze z pojistky. Pokud by částky od pojišťoven nestačily, musela by obnovu doplatit z vlastních peněz. Pokud by naopak investovaná částka byla nižší než pojistné, zbytek peněz by měla společnost převést na Prahu.

„O dodatku se stále jedná, ta jednání jsou možná ve slepé uličce, ale to je spíše otázka na odbor obchodních aktivit, který jednání vede,“ uvedl radní Milan Richter, který už dříve prohlásil, že pokud se město s Inchebou nedohodne, odstoupí od smlouvy na pronájem Výstaviště. Smlouva s Inchebou je pro město údajně nevýhodná, Richter už před časem tvrdil, že je téměř nevypověditelná. Výměnou za výhodný nájem ve výši deset milionů korun ročně se Incheba ve smlouvě zavázala, že do areálu do roku 2015 investuje miliardu korun. Část měla investovat už v minulých letech, to se ale nestalo.

Praha kvůli spornému dodatku odložila i přesun Slovanské epopeje

Incheba městu už dříve poslala své připomínky k dodatku a uvedla, že se chce s Prahou dohodnout „na racionálních a vzájemně vyvážených podmínkách spolupráce“. Podle mluvčího společnosti Radovana Ježoviče je v této chvíli dohoda složitá, protože není jasné, kolik bude dostavba stát, chybí i stavební záměr a ani pojišťovna nestanovila přesnou výši pojistného, protože vyšetřování zatím nebylo ukončeno.

Praha kvůli nepodepsanému dodatku zatím odložila i přesun expozice obrazů Slovanská epopej z Moravského Krumlova do Křižíkova pavilonu na Výstavišti. Richter chce příští týden předložit radě materiál, který by navrhl jiné řešení, kam by bylo možné epopej umístit. Díla Alfonse Muchy se měla do metropole přestěhovat letos na jaře, nyní je jasné, že na zámku zůstanou do konce června a zřejmě i déle.