Koalice souhlasí se snížením počtu poslanců z 200 na 199

Praha - Lídři koalice dnes přistoupili na návrh KDU-ČSL prosazovat snížení počtu poslanců ze současných 200 na 199. Koalice bude tedy dál diskutovat o změnách volebního zákona, čímž vyhoví KDU-ČSL. Ta označila nedávný vládní návrh na hraně ústavnosti.

Podstatu lidoveckých požadavků shrnul předseda KDU-ČSL Jiří Čunek: „Bonus pro vítěze jsme zásadně nezpochybnili. Domníváme se ale, že bonus pro vítěze nemůže být 20 mandátů, ani 15, ani deset. Musí to být nějaké číslo blízké třem, pěti mandátům.“ Vládní návrh by totiž podle propočtů mohl ve vyhrocené situaci vést k tomu, že vítěz by získal až 20 mandátů navíc. Kolik mandátů by měl tedy vítěz voleb získat, na tom se ale koalice neshodla. Celou věcí by se nyní měli zabývat koaličními stranami delegovaní experti.

„Shodli jsme se na tom, že znovu vrátíme do hry variantu, kterou jsme diskutovali v roce 2006, a to je snížení poslanců na 199,“ řekl bezprostředně po koaličním jednání premiér Mirek Topolánek. Ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) považuje koaliční shodu za úspěch: „Nezbytným předpokladem úspěšného prosazení volebního zákona je to, že se na něm všechny tři koaliční strany shodneme. V tom jsme udělali krok dopředu.“

Někteří politici se ale dosud snížení počtu poslanců bránili. Součet poslanců a senátorů by byl totiž nově sudý, což by mohlo způsobit komplikace například při volbě nového prezidenta republiky, kterého volí obě komory parlamentu dohromady. Ve sněmovně ale nyní leží návrh, podle kterého by prezidenta nově volili přímo lidé. „V případě, že by prošla přímá volba, tak nebude vadit, že je sudý počet součtu poslanců a senátorů,“ dodal Topolánek.  

Lidovcům jde o snížení bonusových mandátů

Premiér Mirek Topolánek:

Volební zákon, který vláda schválila, jde správným směrem, na tom jsme se shodli. Vidíme problém v případné ústavnosti přerozdělování podle bonusu ve druhém skrutiniu.

Vláda se u volebního zákona přiklonila k tzv. řeckému systému hlasování, který v prvním skrutiniu rozděluje mandáty v regionech, srovnatelných podle počtu obyvatel. Ve druhém se pak rozdělují neobsazené mandáty, které připadnou vítězi voleb. Tento bonus podle propočtů vlády obvykle dosahuje přibližně desítky mandátů. Lidovci i někteří politologové však upozorňují, že v krajním případě může být až dvojnásobný.

Lidovci navrhují stejně jako vláda dvě kola přepočítávání, takzvaná skrutinia, volit by se ale mělo podle současných krajů. Hlasy zbylé po prvním kole by se sečetly za celou republiku a získaly by je ty ze stran, které se v určitém regionu nejvíce přiblížily zisku poslaneckého mandátu. Takový způsob výpočtu se nejvíce podobá tzv. skotské metodě.

Martin Bursík
Zdroj: ČT24