Také Litvínov se chystá na exekuce sociálních dávek

Litvínov - Litvínovská radnice chce přitvrdit vůči neplatičům a od června plánuje po vzoru sousedního Chomutova zavedení exekucí sociálních dávek u lidí, kteří městu dluží za pokuty či poplatky. Do června ale budou mít dlužníci šanci domluvit si například splátkový kalendář, aby svůj dluh splatitli. Město spustí i informační kampaň, která by měla dlužníky na tento systém upozornit.

„Pracovnice sociální odboru i terénní sociální pracovníci včas dlužníky upozorní, že se připravují exekuce. Podepíší i prohlášení, že s touto informací byli seznámeni. Vyhneme se tak nařčení, že o tom lidé nevěděli,“ uvedl místostarosta Litvínova Martin Klika (ČSSD).

Za neuhrazené pokuty a poplatky za svoz a likvidaci komunálního odpadu či chov psů prý dluží stovky lidí. „Na upřesnění jejich počtu i celkové dlužné částky pracuje příslušný odbor. Jsou mezi nimi pochopitelně i lidé, kteří dávky nepobírají. Od nich pohledávky vymáháme tradičními způsoby,“ doplnil Klika.

Radnice si od exekucí slibuje i výchovný prvek, řada nezaplacených pokut totiž byla udělana za rušení nočního klidu a přestupky, které znepříjěmňují život slušným lidem. Obyvatelé si ale z těchto pokut většinou nic nedělali, jen na sídlišti Janov je takovýchto nezaplacených pokut 38 tisíc. „Každopádně souhlasím s tím, že to může být jako prvek jakési výchovy,“ potvrzuje Radek Grundza z romského křesťanského sdružení.

Exekuce peněz ze sociálních dávek již v únoru postihla dlužníky v Chomutově. Přidat se chtějí i další města, například Ústí nad Labem. Postup chomutovské radnice kritizovali veřejný ochránce práv Otakar Motejl a ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb (za SZ). Ten prohlásil, že odnímání peněz dlužníkům přímo při výplatě sociálních dávek je nezákonné. Primátorka Řápková ale výtky odmítla s tím, že kritici nenabízejí žádné řešení, jak situaci s neplatiči řešit. Opatření města podpořil i ministr vnitra Ivan Langer (ODS), udělal to jako první ze členů vlády.

Včera navíc kontrola z ministerstva spravedlnosti uvedla, že exekutor, který neplatičům a dlužníkům v Chomutově zabavuje peníze přímo na úřadě, kde se vyplácejí dávky, nepochybil a exekuce proběhla v mezích zákona. Informaci přinesla Mladá fronta Dnes (MfD). Chomutov tak podle deníku může pokračovat ve vybírání dluhů od lidí, kteří žijí právě z dávek a neplatili městu pokuty či nájem.