Uzavírka mostů mezi Brandýsem a Starou Boleslaví potrvá do září

Brandýs nad Labem/Stará Boleslav – Mezi Brandýsem nad Labem a Starou Boleslaví jsou kvůli opravám uzavřené mosty pro veškerou dopravu. Osmikilometrová objížďka tam vede po rychlostní silnici R10. Odkloněná je i autobusová doprava. Oprava mostů probíhá již od loňského podzimu, jejich úplná uzavírka ale začíná až teď. Středočeský kraj přitom uvažoval o posunu začátku oprav o rok, aby uzavřené mosty nezkomplikovaly listopadovou návštěvu papeže. Podle hejtmana Davida Ratha se ale ukázalo, že pokud půjde vše podle plánu, skončí rekonstrukce měsíc před příjezdem Benedikta XVI. na konci září.

Původně chtěl hejtman, aby uzavírky začaly až v listopadu. „Zjistili jsme, že tam máme dostatečnou časovou rezervu jednoho měsíce, tak nám přišlo problematické ztratit celý rok, protože pak už vlastně začíná zima. Ale budeme velmi pečlivě sledovat její průběh, protože by bylo skutečně velmi nešťastné, kdyby došlo k nějaké kolizi s návštěvou papeže,“ poznamenal Rath.

Zatím se uzavírka nedotkne největšího ze sedmi brandýských mostů. Opravu oddaluje nedokončené výběrové řízení na stavitele mostu nového. Část občanů také chce, aby byla tato stavba vyhlášena technickou památkou, což může termín jeho opravy posunout. Mosty jsou uzavřeny pro automobily i linkové autobusy. Někteří řidiči ale zákazy vjezdu nerespektují a přes mosty dále projíždějí. Přestupky zatím policie řeší domluvou. Pěším by ale měl být průchod umožněn.

Společnost Ropid, která v Praze a okolí organizuje hromadnou dopravu, cestující o situaci informuje pomocí letáků s jízdními řády, které jsou zdarma k dispozici u řidičů autobusů dotčených linek a v informační kanceláři ČSAD Střední Čechy ve Staré Boleslavi.

Podle brandýského starosty Ondřeje Přenosila (ODS) se nyní místním doprava prodraží. Při cestě v jednom směru si po objízdné trase zajedou nejméně čtyři kilometry. Rekonstrukce je ale podle něj nutná. Sedm brandýských mostů poničily zejména jarní záplavy v roce 2006, nyní jsou v havarijním stavu.

Dosud po nich nesměly jezdit nákladní automobily, které váží více než 12 tun. Mosty se měly rekonstruovat už předloni, jediná nabídka od možného dodavatele stavby ale byla tak vysoká, že ji kraj odmítl. Loni zase kraj opravy odložil kvůli tomu, že by se časově překrývaly s rekonstrukcí na rychlostní silnici R10, kudy vede osmikilometrová objížďka. Středočeský kraj do stavebních prací investuje stovky milionů korun.