Stát asi nebude moci trestat hrazení poplatků kvůli daním

Praha - Stát zřejmě nebude moci za neplacení darovací daně postihnout kraje, které hradí za pacienty poplatky v některých zdravotnických zařízeních. Ministerstvo financí sice údajně splnilo hlavní část vládního úkolu a analyzovalo postup krajů ve vztahu k normě o darovací dani, deník E15 dnes ale informuje o tom, že snaha kabinetu Mirka Topolánka kontrolovat kraje zřejmě nebude mít efekt. "Dary do určité výše jsou jen obtížně napadnutelné. U správního soudu bychom riskovali blamáž," uvedl pro E15 dobře informovaný úředník ministerstva. S výsledkem kontroly souhlasí podle deníku někteří právníci.

Norma o darovací dani nařizuje povinnost platit daně z darů až od jejich celkové výše 20 tisíc Kč. Stanovuje i další limit pro takzvaná příležitostná nabytí movitého majetku do 3000 korun, což se podle deníku nejčastěji týká smluv uzavíraných mezi kraji a pacienty. Do nich ovšem stát nijak zasahovat nesmí, píše list.

Podle deníku to potvrdilo ministerstvo vnitra, které se na kontrole také podílí. „Jde o občanskosprávní vztahy, které jsou z naší dozorové působnosti výslovně zákonem vyjmuty,“ uvádí se na internetových stránkách ministerstva vnitra.

Ministerstvo vnitra už v polovině února začalo prověřovat, zda jednotlivé kraje postupovaly v souladu se zákonem, když začaly platit zdravotnické poplatky za pacienta. Vláda pověřila tímto úkolem ministra vnitra Ivana Langra. Premiér Mirek Topolánek nevyloučil, že kabinet by mohl sáhnout krajům na dotace.

Pojišťovny kvůli nevybírání poplatků spouštějí správní řízení

Kabinetu se nelíbí, že hejtmani ČSSD hradí na základě usnesení krajských zastupitelstev z rozpočtu krajů poplatky za pacienty krajských zařízení. „V případě zjištění nezákonnosti vyzveme kraj ke zjednání nápravy. V případě, že kraj nápravu nezjedná ve lhůtě 60 dnů, pozastavíme takovéto usnesení a následně podáme návrh na zrušení k příslušnému soudu,“ uvedla dříve Hana Malá z tiskového odboru ministerstva vnitra.

Zdravotní pojišťovny již kvůli nevybírání poplatků spouštějí správní řízení se středočeskými nemocnicemi, kde se poplatky nevybírají už od ledna. Domluvily se na tom s ministryní zdravotnictví Danielou Filipiovou.