Na horách napadne až 20 centimetrů nového sněhu

Praha - S počátkem příštího týdne se v České republice ochladí a noční a ranní teploty budou i v nižších polohách opět klesat pod bod mrazu. I do středních poloh se vrátí sněžení a na horách by mohlo napadnout až 20 centimetrů nového sněhu. I když se denní maxima budou pohybovat jen kolem pěti stupňů, nebude toto počasí pro polovinu března výjimečné, ale naopak odpovídá dlouhodobému průměru.

Návrat chladnějšího počasí neuvítají jen milovníci zimních sportů, ale i ti, kterých se dotkly zvýšené hladiny řek. S ochlazením a s tím, jak případné dešťové srážky vystřídají sněhové, by se měla situace na řekách uklidňovat. Podmínky pro lyžování se už o víkendu začaly zlepšovat, protože teploty byly pod bodem mrazu. Na vrcholcích Jeseníků, Beskyd a Šumavy připadlo za víkend asi pět centimetrů nového sněhu. Na Lysé hoře napadlo do dnešního rána 34 centimetrů, celková výška sněhové pokrývky se tak zvýšila na 191 centimetrů. V Krkonoších je až 160 centimetrů sněhu na Horních Mísečkách, Orlické hory mají až metr.

Následující rána budou chladná, vyšší teploty přijdou po 20. březnu

Teplota v 1000 metrech se bude v příštích dnech pohybovat pod bodem mrazu. V pondělí by mohl lyžaře potrápit jen vítr, nárazy se budou pohybovat kolem 54 kilometrů za hodinu. Minulý týden vystupovaly teploty až k 12 stupňům Celsia. Dnes ráno se ale teplota pohybovala jen mezi čtyřmi stupni nad nulou a minus 6,8 stupni Celsia, které naměřili na Labské boudě. Lysá hora měla minus pět stupňů Celsia, stanice Desná-Souš minus 4,3 stupně Celsia. Dlouhodobý průměr pro Prahu pro 8. březen je 3,5 stupně Celsia.

Následující dny, hlavně rána, budou velmi chladné. Teploty v ranních hodinách se budou nejčastěji pohybovat pod bodem mrazu, maximálně vystoupí ke třem stupňům nad nulou. Nejvyšší odpolední teploty se mají pohybovat mezi třemi a sedmi stupni Celsia. Vyšší teploty a sluneční paprsky meteorologové slibují po 20. březnu, kdy přichází astronomické jaro.