Radary v Moravských Budějovicích zatím měřit nebudou

Moravské Budějovice - Poškozené radary na měření rychlosti v Moravských Budějovicích jsou už skoro čtyři měsíce mimo provoz, o to se postarali vandalové. S jejich stávajícím umístěním nesouhlasí i dopravní policie, a proto nebudou sloužit ještě minimálně další dva měsíce.

Radary umístěné na vjezdu a výjezdu z Moravských Budějovic bezprostředně za značkou obce nachytaly denně stovky neposlušných řidičů. V provozu byly necelý půlrok a městu i provozující firmě vynesly na pokutách miliony korun. V listopadu je ovšem vyřadily z provozu vandalové. Řidičům vadilo jejich umístění a také to, že nejsou o radarech informováni. 
 
„Na pokutách se vybralo 3 800 000, to je přínos pro město,“ uvedl
vedoucí odboru dopravy Jaromír Mafek z MÚ v Moravských Budějovicích.

Novela silničního zákona nařizuje, aby radnice o svých radarech informovaly dopravní značkou a aby jejich umístění odsouhlasila republiková policie. S dosavadním způsobem měření v Moravských Budějovicích dopravní policisté nesouhlasili.
 
„Mohli jsme jim ušetřit námahu a mohli jsme jim samozřejmě dát možnosti jiných umístění,“ řekl dopravní inženýr třebíčské policie Jan Šrutka.

Město trvá na dalším provozování radarů a ve spolupráci s policií připravuje tzv. koordinační smlouvu. Měla by přesně vyjasnit, kde a za jakých podmínek bude možné rychlost měřit. Vyžádá si to ovšem několikaměsíční administrativní i stavební úpravy. Posunuté radary s novou značkou by tak mohly opět začít fungovat nejdříve v polovině května.