Vyloučení členové Strany zelených se pokusí dostat zpět

Praha - Čtveřice Zelených, které strana v neděli vyloučila republiková rada Strany zelených kvůli jejich působení ve frakci Demokratická výzva, se do strany pokusí vrátit. Martin Čáslavka, který ve frakci zastupuje předsedkyni výzvy bývalou ministryni školství Danu Kuchtovou věří, že všichni bývalí i stávající členové strany najdou nakonec společný cíl - rekonstrukci nynější Strany zelených.

Se stranou se rebelové ale neloučí navždy. „Určitě se pokusíme dostat zpět do strany, ale až odejde současné vedení,“ přiblížil plány do budoucna Martin Čáslavka. Všichni čtyři rebelové se dle něj budou i nadále věnovat „zelené politice“. Sám Čáslavka dostal několik nabídek na čestná členství v základních organizacích strany.

O budoucnost Demokratické výzvy se Martin Čáslavka nebojí. „Ve straně je spousta lidí ochotných tu pochodeň převzít a nechat se vylučovat do té doby, než Bursík pochopí, že to nikam nevede. Členové Strany zelených nakonec pochopí, že rebelové jsou ti, kteří nedodržují program,“ prohlásil.

Frakce Strany zelených vznikla na konci letošního ledna a vytyčila si dva hlavní cíle: návrat k původnímu programu a obnovení vnitřního demokratického fungování strany. Demokratickou výzvu nyní podporuje asi 335 členů z celkových 2500. Dle Martina Čáslavky ale nebylo cílem Stranu zelených rozštěpit. „Jsme naopak přesvědčeni, že kdybychom neudělali nic, strana by byla pohřbena,“ řekl.

Působení frakce bylo také impulsem k založení Demokratické výzvy jako politické strany. Zatím však zůstalo jen u podání návrhu, který inicioval bývalý předseda libereckých Zelených Jan Vondrouš. Martin Čáslavka ale s tímto návrhem nemá nic společného: „Snažil jsem se mu vysvětlit, že toto není ta správná cesta. Vondrouš nakonec odešel ze strany na můj popud“.

Ostatní členy Zelených naopak Čáslavka přesvědčuje, aby ve straně zůstali. „Členové, kteří jsou věrni původnímu programu, určitě nebudou odcházet. Nemělo by to smysl.“