Vztah k Tibetu rozděluje českou politickou scénu

Praha - Málokterá místa budí u českých politiků tak vášnivé emoce jako Tibet a Čína. Nejhlasitěji se k porušování práv v Tibetu hlásí Strana zelených. Někteří členové ČSSD a komunisti by se do politiky Číny nejraději nevměšovali vůbec. Čínské úřady přitom v posledních měsících zesílily v Tibetu represe. Podle Amnesty International loni nejvíce narostl počet politických vězňů za poslední roky.


Mezi nejhlasitější zastánce svobodného Tibetu patří Strana zelených. Její předseda Martin Bursík jako vůbec první člen vlády vyvěsil v roce 2007 před svým úřadem tibetskou vlajku. Loni v březnu ji poslanecký klub zelených pověsil přímo na budovu Poslanecké sněmovny a během návštěvy čínské delegace pak tibetskou vlajku zelení rozvinuli v jednacím sále. Podle Martina Bursíka mají zástupci parlamentu při jednání s Čínou upozorňovat na nedodržování práv v zemi.

Po loňských krvavě potlačených demonstracích v Tibetu kritizoval otevřeně vládu v Pekingu i český premiér Mirek Topolánek. Když pak v létě novinářům v Praze oznamoval své rozhodnutí nejet na oficiální zahájení olympijských her v Číně, připnul si na klopu svého saka právě tibetskou vlaječku.

Názor na porušování lidských práv v Tibetu sladili s ODS a zelenými i lidovci. Místopředsedovi KDU-ČSL Romanu Línkovi připomíná dnešní situace v Tibetu srpen 1968 a následující dny v Československu.

Sociální demokraté nejsou v názoru na Tibet jednotní

Jiří Paroubek považuje Tibet za vnitřní záležitost Číny. Někteří jeho spolustraníci se však hrdě hlásí ke Skupině přátel Tibetu, spolku, který je trnem v oku komunistům. Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa je Čínská lidová republika otevřená země.

Na porušování lidských práv v Tibetu dlouhodobě upozorňuje i bývalý prezident Václav Havel, kterého navíc pojí velké přátelství s duchovním vůdcem Tibeťanů 14. dalajlámou. I přes nevoli čínské vlády dalajláma už Česko několikrát navštívil.