Člen Berdychova gangu dostal 8,5 roku za loupež

Praha - Za účast na loupežném přepadení, při kterém lidé z takzvaného Berdychova gangu v roce 2002 donutili zaměstnance společnosti Geco Tabák vydat více než 800 000 korun, dostal slovenský občan Miroslav Smugala souhrnný trest 8,5 roku vězení. Rozhodl o tom dnes pražský vrchní soud, který zamítl jeho odvolání proti verdiktu pražského městského soudu z loňského listopadu. Soudy Smugalovi už v minulosti uložily v souvislosti s činností gangu sedmiletý trest. Slovák má také zaplatit pojišťovně škodu ve výši přesahující 815 000 korun. Dnešní rozhodnutí je pravomocné, možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Smugala ve svém odvolání trval na tom, že se sice účastnil přípravy loupeže, podíl na přepadení muže, který v autě počítal peníze, ale odmítal. To mu ale neuvěřil ani odvolací senát. „V daném případě se odvolací soud se závěry soudu prvního stupně ztotožnil,“ uvedl při odůvodnění usnesení člen odvolacího senátu Zdeněk Sovák.

Pražský městský soud podle dnešního rozhodnutí zhodnotil všechny dostupné důkazy v souladu s trestním řádem. Uložený trest Sovák označil za „spíše mírný“ vzhledem k rozsahu zločinů, za které byl Smugala odsouzen.


Loupež se podle spisu stala koncem září 2002 v Jiřetínské ulici v Praze 9. Smugala tehdy zastavil vedle dodávky, ve které zaměstnanec společnosti Geco Tabák počítal tržbu, a vedle něho sedící Zelený na muže namířil pistoli. Z nákladového prostoru jejich auta pak podle obžaloby vystoupil další spolupachatel Petr Zajak, který kladivem rozbil okno u druhého vozu, a přepadený mu pak vydal peníze. Tím způsobili škodu ve výši 813 500 korun. Místo činu podle verdiktů soudů zajišťovali David Berdych s Gelalem Aboudem.

Smugalu usvědčily výpovědi Berdycha a Zeleného  

Vinu Smugaly podle prvoinstančního senátu prokázaly výpovědi Berdycha a Zeleného. Slovákův obhájce sice namítal, že v jejich výpovědích byly rozpory, pražský vrchní soud však dnes uvedl, že prvoinstanční senát se s nimi dostatečně vypořádal.

V procesech se členy gangu padlo již několik rozsudků, další případy soudy řeší, některé dosud před soud nedoputovaly. Členové Berdychova gangu mají podle obžalob na svědomí především loupeže, brutální únosy a vydírání bohatých podnikatelů či přepadání kamionů.

Člen Berdychova gangu Miroslav Smugala u soudu
Zdroj: ČT24