S členstvím v NATO souhlasí tři čtvrtiny Čechů

Praha - Deset let po vstupu Česka do NATO souhlasí se členstvím země v alianci zhruba 73 % občanů. Vyplývá to z bleskového průzkumu agentury STEM pro Českou televizi. Dvě třetiny lidí podle něj pokládají Českou republiku za plnoprávného člena aliance. Z dřívějších průzkumů STEM vyplývá, že 70 % občanů považuje členství v alianci za nejlepší způsob zajištění bezpečnosti země.

Desáté výročí přijetí Česka a také Polska a Maďarska do NATO připadá na čtvrtek 12. března. Aliance má podle průzkumu STEM v Česku podporu především mezi mladými lidmi, studenty, podnikateli, živnostníky a stoupenci ODS. Odmítají ji starší generace a sympatizanté KSČM. Kladné postoje veřejnosti k NATO a členství ČR v něm zesílily od roku 2007 - nejvíce vzrostlo přesvědčení o plnoprávné úloze, kterou v ní Česko hraje. V březnu 2007 o tom bylo přesvědčeno 52 % lidí, nyní je to již 66 %.

„Já myslím, že lepší dárek jsme k 10. výročí vstupu České republiky do NATO nemohli dostat,“ komentovala pro ČT výsledky průzkumu ministryně obrany Vlasta Parkanová. Její optimismus rozhodně nesdílí poslanec KSČM Vojtěch Filip: „Bezpečnostní situace se v České republice výrazně zhoršila. Lidem téměř přestalo vadit, že nemůžeme do budovy bývalého federálního shromáždění, protože je stále zatarasena, přestože je v centru Prahy.“

Jan Vidím (ODS):

„Upozorňuji, že vojenský potenciál členských zemí v alianci je: Spojené státy 75 %, zbývající země 25 %. Takže pokud bychom nechtěli spolupracovat se Spojenými státy, pak bychom vůbec nemuseli být v alianci.“

O plnoprávné roli Česka v NATO a o tom, že členství v alianci je nejlepší záruka bezpečnosti země, nepochybují zejména lidé ve věku 18 až 29 let a stoupenci ODS. Příznivě se v posledních letech vyvíjel také názor veřejnosti na plnoprávnost českého zapojení do aliance: v dubnu 2004 o něm bylo přesvědčeno 46 % lidí, nyní si to myslí dvě třetiny. Zatímco před vstupem země do aliance si 53 procent lidí myslelo, že NATO je nejlepší řešení bezpečnostní situace Česka, teď je o tom přesvědčeno 70 % občanů.

  • Průzkum STEM o členství v NATO autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/732/73113.jpg
  • Jan Vidím autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/732/73121.jpg