ODS odmítla výzvu k odvolání Vesecké

Praha - Občanští demokraté odmítli výzvu Strany zelených (SZ) k odvolání Renaty Vesecké z postu šéfky státních zástupců, které by podle Strany zelených přispělo k obnově důvěry ve státní zastupitelství. Oznámil to dnes první místopředseda ODS David Vodrážka. ODS naopak vyzvala koaliční partnery k respektování nezávislosti justice a k politické zdrženlivosti. Nejvyšší státní zastupitelství se k situaci odmítlo vyjádřit.

„Výzvy politických stran k odvolání státní zástupkyně nepřispívají k důvěře v justici a soudnictví. Proto se domnívám, že to je nepřípustný nátlak a je to čistě v kompetenci ministra Pospíšila. Takže žádná politická strana by se k tomu neměla takto razantně vyjadřovat,“ reagoval na výzvy zelených první místopředseda ODS David Vodrážka pro ČT.

Zeleným se nelíbí poměry v soustavě státního zastupitelství, které jsou podle nich neudržitelné. Znepokojilo je především nedávné odvolaní šéfa liberecké pobočky Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem Adama Bašného, kterého odvolal jeho nadřízený ústecký krajský státní zástupce Jiří Křivanec s tím, že opakovaně manažersky pochybil. Sám Bašný však uváděl, že odvolání zapříčinila jeho kritika postupu státních zástupců v údajné korupční kauze bývalého vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL), popud k sesazení prý dal vrchní státní zástupce v Praze Vlastimil Rampula. Ten byl do funkce dosazen právě Veseckou.

Ministr školství Ondřej Liška:

„Odvolání státní zástupkyně Vesecké je to nejmenší, co by se mělo v nejbližších momentech stát.“

Zelení ocenili následný krok ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS), který Bašného do jeho pozice vrátil a odvolal Křivance. Podle strany by měl Pospíšil učinit další kroky, protože Čunkův případ „nahlodal důvěru veřejnosti v systém justice“.

Mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Renata Malinová odmítla situaci komentovat: „Nejvyšší státní zástupkyně nemá v této věci žádné informace, takže se k tomu bohužel nemůže vyjadřovat.“

Zelení zdůraznili, že na nestandardní jednání Vesecké upozorňovali již po propuknutí kauzy justiční mafie - civilního sporu stínové ministryně spravedlnosti za ČSSD Marie Benešové s vysokými justičními představiteli v čele s nejvyšší státní zástupkyní. SZ počítá s tím, že o jejich výzvě bude koalice jednat společně počátkem příštího týdne. „Je to na koaliční jednání, protože tato vláda, která má kompetenci jmenovat a odvolávat nejvyšší státní zástupce, je vládou koaliční,“ zdůraznila místopředsedkyně zelených Kateřina Jacques.

Opozice žádá vyšetřovací komisi

Sociální demokraté chtějí, aby vznikla parlamentní vyšetřovací komise, která by se mimo jiné měla zabývat i kauzou justiční mafie. Se zelenými chtějí spolupracovat. Pokud to neprojde ve vládě, tak samozřejmě budeme rádi, pokud zelení podpoří zřízení vyšetřovací komise," uvedl předseda ČSSD Jiří Paroubek.
 
O vzniku komise by poslanci měli hlasovat už příští úterý. To je ale podle zelených příliš brzy na to, aby si koalice odvolání Vesecké stihla vyříkat mezi sebou.

Ministr školství Ondřej Liška
Zdroj: ČT24
Vydáno pod