Pochod pravicových radikálů v Plzni skončil bez problémů

Plzeň - V centru Plzně, na náměstí Republiky, se sešlo na protiizraelské demonstraci "Protest proti sionismu" asi sto padesát pravicových radikálů. Městský obvod akci původně nepovolil, ale krajský soud zákaz kvůli chybnému odůvodnění zrušil. Na pochod dohlížela asi stovka policistů a strážníků. Akce, která proběhla v klidu, krátce před 15 hodinou skončila bez vážných incidentů a škod. Cestou na účastníky čekal ještě početnější dav odpůrců akce. Policisté ale jejich střetu zabránili. Dva muži, kteří se pochodu účastnili, byli zadrženi. Policejní hlídky, které hlídaly bezpečnost centra Plzně, přijdou město podle primátora Pavla Rödla na 100 až 200 tisíc korun.

Policisté do 15:00 zadrželi dva muže, oba byli z tábora ultranacionalistů. Jeden z nich je podezřelý ze spáchání přestupku, protože měl zakrytou tvář. Druhý je pak podezřelý ze spáchání trestného činu podpora a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka.

Pravicoví radikálové pochodovali „proti sionismu“ v semknutém zástupu. Byli vybaveni transparenty s nápisy jako „The world without sionism“ (Svět bez sionismu), „Nacionalisté Plzeňsko“ či „Národní, aktivní, radikální“. Cestou skandovali i hesla jako „USA, Izrael, táhněte do pekel“ či „Izraelští vrazi, odtáhněte z Gazy“. S nimi šlo na náměstí velké množství policistů, psovodů a doprovázeli je i policisté na koních. Na akci dohlížel i policejní vrtulník.

Cestou minuli skupinu lidí, kteří s pochodem nesouhlasili. Byli mezi nimi levicoví radikálové, zástupci nezávislých sdružení i protestující občané. Měli transparenty s nápisy „Mládež proti neonacismu“, „Antifa“ či „Nácky u nás nechceme“. Lidé v rukou také drželi papíry s nápisem „Náckům ne“, na místě se objevila i izraelská vlajka. Když kolem procházeli pravicoví radikálové, lidé pískali a křičeli.

Na náměstí Republiky u katedrály sv. Bartoloměje, kam příznivci ultrapravice dorazili kolem 14:30, pak zaznělo několik projevů. Řečníci mimo jiné nazvali sionismus rasistickou ideologií, židovskou obec pak xenofobní organizací. Uvedli, že židovská obec brání projevu názorů tím, že si předem zabírá ulice města.

Nasazení tisícovky policistů a další bezpečnostní opatření překročily podle předběžného odhadu jeden milion korun. Podle informací města se má navíc večer v jedné z plzeňských restaurací konat koncert extrémistických kapel. 

Postup krajského soudu, který nakonec zákaz zrušil, kritizoval ředitel plzeňské pobočky Člověka v tísni Tomáš Hirt. „Ty texty k pochodu jsou opravdu zaměřené proti některým skupinám. Nabádají k násilí,“ argumentoval Hirt, jehož výzvu nevyslyšeli ani policisté. Podle policie nejde o podněcování nenávisti k jiným skupinám, ale o kritiku politiky a činnosti státu. „Kritika vůči jakémukoliv státu nemůže být brána jako antisemitismus,“ vysvětlila mluvčí policie Jana Václavová.

Policie zasahuje při pochodu pravicových radikálů v Plzni.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod