Podle Topolánka bude krize těžká, důvod k panice však nevidí

Praha - V souvislosti s hospodářskou krizí se lidé v Česku musejí připravit na nelehké časy. Prohlásil to dnes premiér Mirek Topolánek s tím, že však rozhodně není důvod k hysterii. Nyní je třeba udržet zaměstnanost, pokusit se udržet provozuschopné firmy a stimulovat export tam, kde to jde, podotkl premiér. Topolánek rovněž kritizoval justiční precedens, který vytvořil Nejvyšší správní soud (NSS) odmítnutím zrušit Dělnickou stranu.

„Jestli vám někdo říká, že se budeme mít lépe po této, dejme tomu, krizi, tak vám lže. Musíme se na to připravit a musíme to proplout s co nejmenšími ztrátami vašich úvěrů, které máte, vašich hypoték, udržení vašeho místa, ale nedělejme z toho hysterii,“ uvedl Topolánek v diskusním pořadu TV Prima.

Premiér Mirek Topolánek:

To, do čeho se hrneme, nemůžeme nazvat krizí. Možná ekonomickou recesí, což neznamená, že ty dopady nemohou být stejné. Zatím ten vývoj ukazuje, že nikdo nezná dno toho stavu.

Podle něj navíc v současné době nelze odhadovat další vývoj. Premiér připomněl, že například Světová banka ještě na podzim předpovídala Česku na letošní rok více než 3% růst. Situace je podle Topolánka turbulentní a nebezpečná v tom, že vytváří prostor pro „populisty nejrůznějšího typu“, kteří „vám budou říkat, že ekonomika klesne až o pět procent“. Taková vyjádření premiér pokládá téměř za šíření poplašné zprávy.

Premiér kritizoval rozhodnutí Nejvyššího správního soudu o Dělnické straně

Nejvyšší správní soud (NSS) tím, že odmítl zrušit krajně pravicovou Dělnickou stranu, vydal podle premiéra Mirka Topolánka negativní signál pro další obdobné žádosti. Topolánek soud podezírá, že tak rozhodl kvůli snahám o zrušení KSČM.

NSS podle něj nastavil v precedenčním případě takové podmínky, že bude těžké nějakou stranu zrušit. „Obávám se, a to je moje spekulace, že si Nejvyšší správní soud trochu připravil půdu a tímto rozhodnutím zamezil například zrušení Komunistické strany Čech a Moravy,“ uvedl. Soud rozhodoval o zrušení Dělnické strany na žádost vlády. K návrhu na rozpuštění strany dalo podnět ministerstvo vnitra. Vláda mu vyhověla s tím, že DS porušuje zákony a je blízká ultranacionalistickým uskupením, zejména neonacistickému Národnímu odporu. Langer již dříve stranu označil za extremistickou.