Policisté dopadli recidivistu podezřelého ze zpronevěry církevních peněz

Praha - Policisté v pátek zadrželi sedmatřicetiletého bývalého zaměstnance Českobratrské církve evangelické, kterého podezírají ze zpronevěry církevních peněz. Vladimír Prokop, který v církevní organizaci pracoval jako vedoucí ekonom, podle policistů neoprávněně převedl z účtu organizace deset milionů korun na jiná tři konta. Kriminalisté muže obvinili ze zpronevěry, v případě odsouzení mu hrozí až 12 let vězení. Prokop měl u sebe šest milionů korun. Zbytek peněz podle policie utratil.

Muž pracoval v hlavním centru církve v Jungmannově ulici od srpna loňského roku. Peníze začal podle policie zpronevěřovat v polovině prosince a pokračoval v tom zhruba měsíc. V pátek 23. ledna ze zaměstnání bez vysvětlení odešel a od té doby po něm kriminalisté pátrali.

Církevní zaměstnanec byl podle dřívějších informací policistů za podobnou trestnou činnost již patnáctkrát stíhán, devětkrát dokonce skončil ve vězení. Policisté ho hledali také proto, že nenastoupil k poslednímu výkonu trestu, ke kterému byl odsouzen za podvod.