Do opravy Průmyslového paláce se zapojí Praha

Praha - Hlavní město usiluje o co nejrychlejší opravu Průmyslového paláce, jehož levé křídlo loni v říjnu zcela zničil požár. Městská rada proto rozhodla, že se nebude dále spoléhat na firmu Incheba, která je nájemcem Výstaviště. Náklady na rekonstrukci se odhadují na 1,5 miliardy korun.

Jan Richter (ODS), radní Prahy:

„Chceme, aby se zbytečně neprotahovala výstavba vyhořelého levého křídla. Ze zákona jen územní rozhodnutí a stavební povolení zaberou 4 měsíce, takže nechceme ztrácet čas.“

Rada města nyní nechá zpracovat projektovou dokumentaci. „Podchod pod Průmyslovým palácem propojí vstupní prostor Výstaviště se střední částí areálu, kde jsou Křižíkovy pavilony a další objekty, což zjednoduší pohyb v areálu,“ přiblížil plány radní pro kulturu Milan Richter. Podchod by měl stát dalších 280 milionů a město jej chce uhradit ze svého.

Praha se od listopadu snaží přimět Inchebu k podepsání dodatku k nájemní smlouvě, který by měl zajistit obnovu Průmyslového paláce. Podle dodatku by měla společnost Incheba postavit zničené křídlo do konce září 2010 za peníze z pojistky. Pokud by peníze vyplacené od pojišťoven na rekonstrukci nestačily, Incheba by musela obnovu doplatit z vlastních peněz. Naopak pokud by investovaná částka byla nižší než pojistné, zbytek peněz by Incheba měla převést na Prahu.

Na Inchebu není spolehnutí

Dodatek ale zatím podepsán nebyl. Mluvčí společnosti Radovan Ježovič již dříve uvedl, že je nyní složité se dohodnout, protože pojišťovna ještě nestanovila výši pojistného kvůli dosud neukončenému vyšetřování. To by mohlo skončit do konce března. Hlavní město minulý týden požádalo soud o zablokování vyplacení pojistky za požárem poškozený Průmyslový palác společnosti Incheba. Obává se totiž, že by Incheba mohla peníze z pojistky použít na jiné účely.

Smlouva s Inchebou je prý pro město nevýhodná. Richter tvrdil, že je téměř nevypověditelná. Výměnou za výhodný nájem ve výši deset milionů korun ročně se Incheba ve smlouvě zavázala, že do areálu do roku 2015 investuje miliardu korun. Část měla investovat už v minulých letech, to se však nestalo.

  • Milan Richter autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/743/74236.jpg
  • Průmyslový palác po požáru zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/475/47412.jpg