Úpravy zdravotnických zákonů projedná koaliční komise

Praha - Úpravy zdravotnických reformních zákonů bude řešit koaliční komise v čele s ministryní zdravotnictví Danielou Filipiovou. Pět návrhů zákonů, které se zabývají například poskytováním zdravotních služeb nebo zdravotním pojištěním, měla podle původního programu projednat sněmovna už na dnešní březnové schůzi, poslanci ale při hlasování o změnách jednotlivých bodů programu schůze čtyři z nich vyřadili. Na programu zůstal jen návrh zákona o záchranné službě. Koalice usilovala o odložení všech pěti návrhů. Stále navíc neskončila jednání s koaličními partnery, pojišťovnami a poskytovateli zdravotních služeb, kteří mají k návrhům výhrady.

„Ministryně nám poslala dopis, kde vstřícně řekla, že by chtěla jednat koaličně o těchto zákonech, abychom se dopracovali nějakého znění, které by bylo průchodné, abychom se nepřekvapovali na jednání sněmovny,“ uvedl předseda klubu KDU-ČSL Pavel Severa. Za lidovce v komisi usedne on a poslanci Jiří Carbol, Michaela Šojdrová a Ludvík Hovorka.

To, že chce o zdravotnických normách dále jednat, naznačila ministryně Filipiová už v pondělí. Týká se to návrhů zákona o zdravotních službách, o specifických zdravotních službách, o záchranné službě a o veřejném zdravotním pojištění. „Očekávám, že ty zákony přijdou na příští, dubnovou schůzi sněmovny,“ dodal poslanec ODS Boris Šťastný.  

Filipiová podle všeho počítá s možností, že se reformní zákony zpozdí. Proto vybrala některé z novinek navrhovaných v normách a přidala je k protikrizovému plánu, který má řešit dopady krize na zdravotnictví. V souboru opatření, která v pondělí posvětila vláda, se tak objevilo třeba pojmenování standardů péče, zavedení garance dostupnosti péče pro pacienty nebo zveřejnění čekacích seznamů na operace.

Vydáno pod