Soudkyně Milena Tatíčková se odmítá ujmout kauzy o justiční mafii

Praha - Soudkyně Milena Tatíčková, která měla po soudci Vojtěchu Ceplovi mladším rozhodovat u středočeského krajského soudu spor skupiny justičních představitelů se stínovou ministryní spravedlnosti ČSSD Marií Benešovou, se odmítá této kauzy známé jako spor o tzv. justiční mafii ujmout. Cítí se totiž podjatá, protože se dlouhá léta pracovně i soukromě dobře zná především s místopředsedou nejvyššího soudu Pavlem Kučerou, který ve sporu stojí proti Benešové. Tatíčková navíc zná i Benešovou. Informuje o tom dnešní Právo.

„Nebudu to dělat, protože mám dlouholetý vztah k jednomu z účastníků sporu, k doktoru Kučerovi. Oba jsme z Kladna a stýkáme se nejen pracovně, ale soukromě i naše rodiny,“ řekla Tatíčková. Předsedkyni středočeského soudu Věře Miřacké navrhne, aby ji z případu vyloučila.

Kučera i Benešová chápou rozhodnutí soudkyně Tatíčkové

Kučera má pro její krok pochopení. „Poté, co média vytvořila kolem této kauzy tak výbušnou atmosféru, vyloučí se každý, kdo někoho z nás jen z dálky viděl. Z tohoto hlediska je vyloučení doktorky Tatíčkové na místě, protože ta mě vidí a dokonce se mnou mluví nejméně dvakrát ročně,“ potvrdil listu Kučera.

Tatíčková se zná i s Benešovou. „Magistru Benešovou také samozřejmě znám, protože jsme spolu působily v Kladně, bydlíme kousek od sebe a tykáme si. Ale náš vztah není takový, abych se musela vylučovat,“ podotkla soudkyně. Benešová potvrdila, že se znají z Kladna, kde spolu začínaly, ale nijak se prý blíže nepřátelí a neviděly se nejméně rok. „Vůbec se jí ale nedivím, že se vyloučila, protože by s tím byly akorát problémy a druhá strana by to stejně využila,“ uvedla Benešová.

Podle rozvrhu práce byli náhradníky za Cepla určeni Tatíčková a dále soudce Vladimír Soukup a soudkyně Martina Štolbová. Případ tedy zřejmě dostane někdo z těchto dvou zbývajících soudců, ovšem není vyloučeno, že i někdo z nich odmítne spor rozhodovat, protože se bude cítit podjatý, píše Právo.

Odvolací senát koncem letošního února zrušil Ceplův rozsudek, podle něhož se Benešová nemusí představitelům justice omluvit za výroky, kterými je předloni označila za zákulisní justiční mafii. Soud vrátil případ k novému projednání, v něm ale musí rozhodovat jiný soudce než Cepl. Tento soudce totiž podle pražského vrchního soudu závažně chyboval, nerespektoval některá práva účastníků soudní pře a spekuloval.