Poslanci schválili program, dojde na Dalíka i Krakatici

Praha - Poslanecká sněmovna se již může věnovat své řádné březnové schůzi, protože se jim podařilo schválit její program. Opozice dokázala zařadit několik bodů, ke kterým měla koalice výhrady - premiér Mirek Topolánek bude sněmovnu informovat o aktivitách svého přítele Marka Dalíka a jeho údajném ovlivňování novinářů v případu vyšetřování bývalého poslance ČSSD Petra Wolfa.

V programu se také ocitl návrh na zřízení sněmovní vyšetřovací komise k policejnímu spisu Krakatice, který mapoval aktivity zastřeleného kontroverzního podnikatele Františka Mrázka. Opozice žádá vysvětlit, proč nedošlo k zproštění mlčenlivosti bývalého policisty Karla Tichého, který působil jako detektiv protikorupční policie a na spisu pracoval.

Na návrh předsedy komunistů Vojtěcha Filipa budou poslanci rozhodovat o zřízení dočasné komise pro otázky posouzení nezávislosti výkonu a budoucího uspořádání české justice.

Na radar nedojde, koalice je oslabená

Opozice naopak zmrazila snahu vlády začít projednávat změny systému přidělování mandátů při volbách do sněmovny. Na pořadu jednání sněmovny je kolem 160 bodů. Sněmovna dnes měla podle opozičních představ projednávat také smlouvy o umístění americké radarové základny v Česku. Vláda ale kvůli obavám o jejich zamítnutí oba dokumenty z jednání dolní komory stáhla.

Vládě i dnes chybí hlasy nemocného poslance Tomáše Kvapila a Vladimíra Hinka, který měl dopravní nehodu. Chybí i členové vlády: ministr vnitra Ivan Langer, životního prostředí Martin Bursík, práce a sociálních věcí Petr Nečas a ministryně obrany Vlasta Parkanová.