Magistrát se bude zabývat ztišením magistrály

Praha – Pražský primátor Pavel Bém chce svolat jednání, na kterém se budou vrcholní představitelé Prahy zabývat hlučností u Severojižní magistrály. Podle loňského rozhodnutí soudu má magistrát omezit hlučnost, která sužuje obyvatele domů v ulici 5. května. Těm se ovšem nelíbí ani plánovaná protihluková zeď, která podle nich situaci nevyřeší, a napadli stavební povolení na její vybudování. Protože město pro zklidnění bydlení u magistrály nic neudělalo, hrozí mu opakované pokuty.

„Jde o akutní problém, který si vyžaduje rychlé rozhodnutí,“ uvedl primátor. Primátor se v této souvislosti domnívá, že pomoci může pouze dobudování silničních okruhů. Zúžení magistrály v Legerově ulici bude mít podle něj pouze lokální vliv.

Pavel Bém také komentoval zúžení magistrály v Legerově ulici ze čtyř pruhů na tři. Opatření je podle něj předčasné. Navrhl, aby byl uvolněný jízdní pruh využíván například pro parkování.

Legerova ulice se o víkendu zúžila na žádost Prahy 2. Městská část si od tohoto kroku slibuje, že se zlepší životní prostředí v ulici a sníží se hluk. Praha 4 se ale naopak obává, že zúžení prodlouží kolony aut na jejím území. Opatření bude trvat půl roku, pak bude vyhodnoceno. Severojižní magistrálou denně projede téměř 100 tisíc aut. V jejím okolí jsou překračovány limity škodlivin v ovzduší i hlukové limity.