Nový zákon má ochránit děti před traumatem z vyšetřování

Praha - Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil chce do konce tohoto roku předložit vládě novelu trestního řádu, která by zlepšila postavení obětí trestních činů. Nově by mohla oběť mj. požadovat odškodnění za morální újmu. Se zvláštním zřetelem se chce ministerstvo zaměřit také na děti a zmírnit následky trestných činů na nich páchaných a chystá speciální, nový zákon o dětech.

„Oživování kauzy je pro ně další trauma a je třeba stanovit taková pravidla, která budou oběť šetřit,“ informoval ministr spravedlnosti Pospíšil. Psycholog a soudní znalec Slavomír Hubálek dodal, že proces vyšetřování může být pro dítě nesmírně náročný, obtížný a bolestný.

Odborníci vyzývají k užívání citlivějších prostředků

Připravovaný nový trestní řád by tak mohl mimo jiné zavést pro policii povinnost vyslýchat děti jen ve speciálních místnostech k tomu určených, na území České republiky jich je v tuto chvíli sedmnáct. „Není norma, která by zakládala nějakou povinnost těch orgánů činných v trestním řízení takových místností využívat. Jestli je využívají, nebo ne, je na jejich rozhodnutí. To bude třeba změnit,“ zdůraznil právník Tomáš Gřivna.

Podle kriminalistky pražské policie Aleny Kolářové, která děti vyslýchá, je efekt takových místností neocenitelný. Dítě vypovídá jen před vyškoleným policistou v civilu, zbytek povinných účastníků výslechu vše sleduje z vedlejší místnosti na obrazovce, a dítě je tak mnohem sdílnější.

Uvažuje se i o dalších změnách, jako například bezplatné pomoci psychologa nebo výsleších pomocí videokonference mimo soudní síň. Tak tomu bylo například při vypovídání obětí v případu rakouského pedofila Josefa Fritzla, a psychologové tento přístup hodnotili kladně.

Finanční satisfakce pro oběť trestného činu

Zákon se chce zaměřit na zlepšení postavení obětí. „Dnes bohužel trestní právo neumožňuje oběti trestného činu získat zadostiučinění od pachatele trestného činu,“ řekl dnes Pospíšil novinářům. Podle ministra totiž nyní může například znásilněná žena žádat od násilníka paradoxně náhradu za poškozené oblečení či věci, ale odškodnění za samotný traumatizující zážitek požadovat nemůže.

Oběť by podle připravované novely sama zvolila částku, kterou chce od pachatele získat. Poté by o ní rozhodoval soud v rámci trestního řízení. Poškození by tak nemuseli absolvovat další dlouhotrvající civilní jednání. Pospíšila zatím jen nerozhodlo, zda by novela opravňovala soudce i požadovanou částku zvýšit.

Nový trestní řád i nový zákon o obětech trestných činů čeká podle ministerstva ještě dlouhá cesta. Pokud ji projde úspěšně, mohl by platit od roku 2012.

  • Děti autor: -, zdroj: en.wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/387/38607.jpg
  • Jiří Pospíšil autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/705/70406.jpg