U Benešova vykolejil vlak, provoz již byl obnoven

Bystřice (Benešovsko) - Kvůli nehodě nákladního vlaku byl dnes odpoledne přerušen provoz mezi Benešovem a Bystřicí u Benešova na trati Praha - České Budějovice. Cestující během pětihodinové opravy museli přestupovat do autobusů, provoz byl obnoven před šestou hodinou. Omezení se dotklo i mezistátního rychlíku 207. Nehoda se stala před vjezdovým návěstidlem v Bystřici u Benešova, kde vykolejil před jednou hodinou odpoledne nákladní vlak přepravující kolejová pole. Při vykolejení se zřejmě nikdo nezranil a škoda se odhaduje na 50 tisíc korun, uvedl mluvčí Drážní inspekce Zdeněk Neusar.

Kvůli vykolejení nákladního vlaku na jednokolejné trati musely být všechny osobní vlaky i rychlíky mezi Bystřicí u Benešova a Benešovem nahrazeny autobusy. „Jeden z rychlíků byl krátce po vzniku nehody v části trasy odřeknut a cestující jsou přepraveni následným spojem, který jede s hodinovým odstupem,“ uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Krátce před ukončením výluky byla z Prahy vypravena mezistátní část rychlíku 207 mířícího do Salcburku s přímými vozy do Curychu a Záhřebu, který se vydal po odklonové trase přes Plzeň.

Další opatření, která vyhlásily České dráhy, byla odvolána, vlaky však budou u Bystřice nadále nabírat zpoždění, protože je tam omezena rychlost zhruba na 10 km/h.

Třetí velká nehoda v jednom týdnu

Za posledních sedm dní se jednalo již o třetí velkou mimořádnou událost na české železnici. Od sobotního večera do středečního večera byla uzavřena trať mezi stanicemi Praha-Vršovice a Praha-Malešice, po které většinou jezdí dálkové vlaky na východ. Ty byly odkloněny po novém spojení do Libně, kde na rozkopané hlavní trati nabíraly zpoždění.

Ve středu odpoledne byl kvůli požáru kabelů u stanice Praha-Vyšehrad přerušen provoz na spojovací dráze mezi Wilsonovým nádražím a Smíchovem. Provoz na této trati byl zatím obnoven jenom částečně, bez omezení po ní jezdí pouze rychlíky do Plzně.

Cestování vlakem komplikuje také řada výluk. Největší vliv má omezení v Pardubicích, kde se opravují výhybky na hlavním nádraží, a v západních Čechách, kde se rekonstruuje trať 170 mezi Pavlovicemi a Planou u Mariánských Lázní. Cestující proto musí v tomto úseku přestupovat do autobusů.