Policie zadržela v ordinaci HIV pozitivního albánského zubaře

Praha - Cizinecká policie zadržela přímo v ambulanci modřanské polikliniky albánského zubaře, který měl od hygieniků nařízeno nevykonávat práci kvůli tomu, že je HIV pozitivní. Cizinec navíc pobýval v republice nelegálně, platnost jeho víza skončila už loni v listopadu. Podle prezidenta České stomatologické komory Jiřího Pekárka obecně není důvodem k zákazu činnosti to, že je lékař HIV pozitivní. Cizinec tedy podle něj zřejmě porušil hygienické předpisy, takže mohl ohrozit nákazou své pacienty. Na modřanské poliklinice se nikdo nechtěl k působení zubaře vyjádřit. Za ordinování přes zákaz hygieny hrozí zubaři podmínka nebo až 6 měsíců vězení.

Podle Pekárka se musí každý lékař chovat tak, jako by on nebo pacient byli HIV pozitivní, a musí užívat ochranné pomůcky při ošetření jako rukavice, roušku a jednorázové pomůcky. Zároveň připomněl, že potvrzení o zdravotní způsobilosti, které potřebuje každý zdravotník k tomu, aby mohl vykonávat své povolání, vydává ošetřující lékař. Otázkou podle Pekárka je, zda ošetřující lékař věděl, že je cizinec HIV pozitivní.

Policie s lékařem zahájila správní řízení za účelem vyhoštění

Aby mohl lékař provozovat praxi, musí mít registraci u krajského úřadu. V případě Prahy je to magistrát. Musí také mít hygienou schválený provozní řád. „To znamená, co všechno bude dělat ohledně sterilizace, dezinfekce a ochrany pacienta, aby ho nenakazil. Provozní řád schvaluje magistrát, pak mu teprve povolí úřad podnikání. Hygiena následně dělá kontrolu, pokud lékař nedodrží to, co má v provozním řádu, žádá hygiena nápravu či zastaví činnost zařízení,“ dodal Pekárek.

Podle mluvčí cizinecké policie v Praze Jany Dudové zahájila policie s pětadvacetiletým lékařem správní řízení za účelem vyhoštění. Zatím ale nerozhodla, protože cizinec podle Dudové tvrdí, že si pobyt nemohl prodloužit kvůli své pracovní neschopnosti. Policie ho vyšetřuje na svobodě. Ministerstvo zdravotnictví čeká s dalšími kroky na závěry policie a krajské hygienické stanice.