Praha u soudu prohrála, pojistku za vyhořelý palác Incheba dostane

Praha - Pražskému magistrátu se nepodařilo zablokovat výplatu pojistky za vyhořelý Průmyslový palác, peníze tak dostane společnost Incheba. Praha se obávala, že společnost použije peníze na jiné účely. Z pojistky by se měla zaplatit rekonstrukce levého křídla paláce, které kompletně vyhořelo. Magistrát už v úterý rozhodl, že zahájí přípravné práce, náklady odhaduje na 1,5 miliardy, z této částky chce upravit i zachovanou střední část paláce a vybudovat pod ním podchod.

Podle radního Milana Richtra město s Inchebou stále jedná o podpisu dodatku, který by měl obnovu paláce zajistit, zároveň chce ale radní za dva týdny předložit radě právní analýzy, které by řešily odstoupení od nájemní smlouvy s Inchebou. Ta je prý pro město nevýhodná a téměr nevypověditelná. Výměnou za výhodný nájem ve výši deset milionů korun ročně se Incheba ve smlouvě zavázala, že do areálu do roku 2015 investuje miliardu korun. Část měla investovat už v minulých letech, to se ale nestalo.

Podle dodatku, který naformulovala Praha, by mělo být zničené křídlo paláce postaveno do konce září 2010 za peníze, které Incheba dostane z pojistky. Pokud by peníze vyplacené od pojišťoven na rekonstrukci nestačily, Incheba by musela obnovu doplatit z vlastních peněz. Naopak pokud by investovaná částka byla nižší než pojistné, zbytek peněz by společnost měla převést na Prahu. Incheba ale v těchto dnech dokončuje vlastní dodatek k nájemní smlouvě, který chce předložit magistrátu.

Kvůli zatím nepodepsanému dodatku Praha odložila stěhování obrazů Slovanská epopej z Moravského Krumlova na Výstaviště. Díla Alfonse Muchy se měla do metropole přestěhovat letos na jaře, nyní je jasné, že na moravskokrumlovském zámku zůstanou do konce června a zřejmě i déle.